Прокуратурата настоява Ивет Стайкова да не излиза от ареста


Прокуратурата настоява Ивет Стайкова да не излиза от ареста

Прокуратурата настоява Ивет Стайкова да не излиза от ареста. От държавното обвинение съобщиха, че са протестирали вчерашното решение на съда, който пусна момичето под домашен арест.

От прокуратурата припомнят, че Стайкова е обвинена в умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин. Жертва на престъплението е баба ѝ - актрисата Виолета Донева.

Според обвинителния акт вечерта на 19 октомври 2022 г. Стайкова взела кухненски нож с дължина на острието 12 см. и нанесла 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на баба си.

Прокуратурата не е съгласна с довода на съда и смята, че има риск младото момиче да се укрие или да извърши престъпление.

Пак според държавното обвинение, ако е под домашен арест, Стайкова може да приема гости, които биха могли да я снабдят с наркотични вещества, с което опасността от извършване на престъпление става не хипотетична, а реална. 

Делото за убийството ще продължи на 3 септември, като до момента са разпитани всички свидетели и експерти.  

Припомняме, че адвокатите на Стайкова поискаха от съдебния състав да промени мярката ѝ от задържане под стража в по-лека. Техните доводи бяха, че тя е стояла прекалено дълго време в ареста, както и че е съдействала на съда в хода на процеса. Също така посочиха, че бабата и дядото на Ивет са съгласни домашният арест да се изпълнява в техния апартамент. От прокуратурата не се съгласиха, като изтъкнаха, че домашният арест с електронна гривна не е сигурна мярка.

Съдът се свърза с бабата на момичето, като тя е потвърдила думите на адвокатите на подсъдимата. Петчленният съдебен състав реши да промени най-тежката мярка за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека, но приравнена по сила - домашен арест с електронна гривна. Също така Стайкова ще трябва регулярно да бъде тествана за наркотици от полицията.

 

Добавена на 04.06.2024 г. в 12:55 ч.