Според председателя на НСИ прилагането на мярката за отмяна на таксите в държавните висши училища ще има ефект за понижаване на инфлацията


Според председателя на НСИ прилагането на мярката за отмяна на таксите в държавните висши училища ще има ефект за понижаване на инфлацията

За момента все още, тъй като не е в сила мярката за отмяна на таксите в държавните висши училища, няма влияние върху инфлацията. Ако бъде приета, определено ще има влияние върху инфлацията в посока на нейното понижаване. Това каза доц. Атанас Атанасов, председател на Националния статистически институт (НСИ) по време на изслушване в парламента в отговор на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Александър Иванов, който попита, какъв би бил ефектът върху статистическите показатели за инфлацията от предлаганите на Министерство на финансите мерки за отпадане на таксите за обучение за студентите и намаляване с 20 процента на цената на дървата за огрев. Изслушването на Атанасов е по искане на ПГ „Възраждане“ и е във връзка със статистическите показатели, имащи отношение към предприетите действия на правителството за приемане на еврото и влизане на България в еврозоната. 

Атанасов обясни, че не би могъл да каже конкретно число, тъй като всичко зависи от това дали ще бъдат премахнати таксите за всички студенти. Атанасов уточни, че понижение със сигурност ще има и то ще бъде дългосрочно. Друг е въпросът за големината на това понижение, коментира той.

Относно дървата за огрев, председателят на НСИ уточни, че това, което се планира, е намаляване на цената за добив на дървата за огрев. Това, което се изследва с инфлацията, е цената за крайния потребител, а доколкото цената за добив е различна от тази за крайния потребител, директно въздействие няма да има, но косвено – най-вероятно ще има, ако по веригата, след намаляване на цената за добив на дърва, се стигне и до намаляване на крайната цена, посочи председателят на НСИ.  

Георги Ганев (ПП-ДБ) зададе въпрос за легитимността на провежданите от страната ни политики, свързани с инфлационните процеси и критериите от Маастрихт. Председателят на НСИ Атанас Атанасов отговори, че всъщност НСИ и Евростат не оценяват политиките, а измерват какви са крайните цени за потребителите. Нито НСИ, нито Евростат може да каже - това е нелегитимна политика, отговори той. 

От ПГ на „Възраждане“ Йордан Тодоров попита за манипулирането на статистически данни и начинът, по който се отчита инфлацията. Той посочи във въпроса си, че председателят на НСИ е бил назначен от финансовия министър в оставка Асен Василев. Това са най-хубавите въпроси, защото чрез тях ще докажа качеството на статистическите данни и как не могат да бъдат манипулирани, отговори Атанасов. Никога в историята на НСИ не е имало случай за доказана манипулация на данни. На 25 юни НСИ прави 144 години, за 144 години няма случай, в който НСИ да е направил такова нещо, отговори Атанасов. Относно твърденията за манипулация на статистическите данни за инфлацията чрез плаващата кошница, Атанасов посочи, че това няма как да стане, защото в България кошницата е фиксирана в рамките на всяка една година. Относно структурата на потребителската кошница, председателят на НСИ обясни, че тя се определя всяка година и се предоставя на Евростат. По думите му определянето ѝ става чрез наблюдение на домакинските бюджети, уточни Атанасов и отговори, че замяна на стоки с по-ниско качество в структурата на кошницата е невъзможно. По думите му домакинствата са тези, които определят колко харчат за храна, за цигари и алкохол, за транспорт, и в този смисъл не може да има манипулация на статистическите данни. Атанасов разясни, че потребителската кошницата се определя всяка година, като през 2023 г. тя е включвала 853 стоки и услуги, а сега са променени три от стоките и услугите, като са заменени неща, които не се потребяват от домакинствата, като например компактдисковете за компютър.

Относно твърдението на депутата от „Възраждане“ Йордан Тодоров, че е назначение на Асен Василев, Атанасов отговори: "Бъркате, аз не съм назначен от Асен Василев, аз съм първият председател на НСИ, който беше избран чрез публичен конкурс, който траеше три месеца и половина".

Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ попита към днешна дата има ли актуализация на данните, свързани с бюджетния дефицит. Председателят на НСИ отговори, че в първите дни на октомври ще знаем окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП). Междувременно излизат различни оценки за БВП. По отношение на дефицита – окончателните данни за дефицита към БВП ще бъдат публикувани на 22 октомври, отговори той, а предварителни данни ще има на 22 април в 11:00 часа. 

 

Добавена на 27.03.2024 г. в 12:25 ч.