Новият Управителен съвет на Съвета на ректорите проведе своето първо заседание


Новият Управителен съвет на Съвета на ректорите проведе своето първо заседание

Новоизбраният Управителен съвет на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България се събра за своето първо заседание днес, съобщиха от съвета.

След проведено гласуване за заместник-председатели на съвета бяха избрани ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Вълчев и проф. д-р Добри Ярков, ректор на Тракийския университет в Стара Загора. За главен секретар на сдружението бе избран ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров.

Председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова уточни пред своите колеги, че е получен протокол от Контролния съвет с председател проф. д-р Милен Балтов за преминалото Общо отчетно-изборно събрание на 13 март 2024 г. Направените избори съответстват на устава и са законосъобразни. Членовете на Управителния съвет с единодушие потвърдиха подкрепата си на становището на предходното ръководство против отпадането на таксите за студентите държавна поръчка. Като свои бъдещи цели, те заложиха разширяването на публичното присъствие на Съвета на ректорите и общественото му репутационно утвърждаване, улесняването на процедурите за получаване на визи от страна на чуждестранните студенти от страни извън Европейския съюз и осигуряване на устойчивост за възнагражденията на академичния и административния състав на висшите училища, се казва в съобщението. 

Както БТА писа, ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. д-р Миглена Темелкова бе избрана на 13 март тази година за председател на Съвета на ректорите. Тя пое поста от досегашния председател акад. Лъчезар Трайков. Проф. Темелкова спечели надпреварата с 27 гласа, като се съревноваваше на балотаж с ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Димитър Димитров, който получи 19 гласа, съобщиха тогава от съвета. 

На проведеното Общо отчетно-изборно събрание на Съвета на ректорите на висшите училища на 13 март присъстваха 49 ректори, при необходим кворум от 25. Акад. Трайков представи своя отчет за дейността на Управителния съвет на сдружението за изминалия мандат и бе изпратен с аплодисменти, и с благодарности за свършената работа от своите колеги.

 

Добавена на 20.03.2024 г. в 20:15 ч.