Със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и възможна диверсификация се осигуряват повече възможности за избор, заяви премиерът Димитър Главчев в АЕЦ "Козлодуй"


Със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и възможна диверсификация се осигуряват повече възможности за избор, заяви премиерът Димитър Главчев в АЕЦ "Козлодуй"

Със сигурен и безопасен ядрено-горивен процес и възможна диверсификация се осигуряват повече възможности за избор, обяви служебният премиер Димитър Главчев днес в Атомната електроцентрала (АЕЦ) "Козлодуй". Той присъства на церемония по повод внедряването на алтернативен тип гориво в пети блок на централата.

В церемонията участваха служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен, висши представители на фирмата "Уестингхаус Електрик Швеция АВ", която достави ядрено гориво, произведено в САЩ, за пети блок и други. Зареждането на 43-те касети с ново ядрено гориво за пети блок приключи вчера.

Димитър Главчев обясни, че неслучайно е тук, тъй като около 2009 г. е бил сред депутатите, срещнали се с представители на „Уестингхаус“. По думите му е завършен първият етап на ядрена диверсификация и това е началото на отделянето на България от почти пълната зависимост от Русия. „Без да политизирам ще кажа, че винаги е добре човек да има избор. А диверсификацията осигурява точно това“, каза Главчев, добавяйки, че е важно, че имаме и 100% осигурена безопасност.

Енергийният министър Владимир Малинов благодари на американските партньори и заяви, че този процес ще продължи, като не само пети блок ще бъде напълно диверсифициран и ще работи с американско свежо ядрено гориво,  а и ще се продължи работата по изграждането на седми и осми  блок. „И към настоящия момент АЕЦ "Козлодуй" произвежда 1/3 от енергията в нашата страна. Енергия, която е с нулеви емисии, която е достъпна от ценова гледна точка и е изцяло в рамките на стратегията на Европейския съюз и на зелената сделка, обяви министър Малинов. По думите му с реализацията на тези проекти ще се утвърди ролята на България като предвидим партньор, както и нейната значима роля по отношение на енергийната сигурност за Балканите и целия регион.

Диверсификацията на програмата за ядреното гориво на България е важна стъпка за формиране на едно ядрено бъдеще, обяви и посланикът на САЩ  Кенет Мертен, подчертавайки, че днешният ден не е краят на един процес, а е началото на по-нататъшно партньорство.

„Подписали сме междуправителствено споразумение за развитие на ядрената енергия за граждански цели“, обясни дипломатът и допълни, че това е друга важна стъпка в отношенията между България и САЩ. По думите му така се засилват всички аспекти на ядрената промишленост, не само безопасността и доставките на гориво, създават се и повече икономически ползи и възможности.  

Процесът на подготовка за преминаването към горивото на "Уестингхаус" започна през 2019 г. с подписването на договора с компанията. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), припомни по-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво, посочи на брифинг в края на април председателят на АЯР Цанко Бачийски.

Добавена на 29.05.2024 г. в 21:00 ч.