Ще бъдат отпуснати до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер, каза служебният премиер Димитър Главчев


Ще бъдат отпуснати до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер, каза служебният премиер Димитър Главчев

Ще бъдат отпуснати до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер. Това каза пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев, който посети авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на летище София във връзка с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха.

Той уточни, че тези пари ще са и за планинско оборудване, за кувьоз за новородени, за апаратура, осигуряваща непрекъснато подаване на кислород от хеликоптера до стационарната линейка, която ще превозва пострадалите. 

Вече имаше два полета, което разби спекулации, че нямат да летят, каза Главчев. Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия по-рано тази седмица. Още от самото начало казахме, че системата  (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) е основно за спасяване на човешки животи на пострадали при катастрофи, на донорски ситуации, а планинското спасяване е „между другото“, защото случаите в планината са далеч по-малко, отколкото при катастрофи, коментира служебният премиер.

Имахме много запитвания, през последните два полета и преди това от специалисти на специализирани детски заведения, от „Пирогов“ дойдоха писма във връзка това, че хеликоптерът няма вграден кувьоз, обясни служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева. Когато се изведе пациентът, за да се закара в съответната линейка до лечебното заведение, вградената в хеликоптера апаратура не може да бъде ползваната и заради това ни трябва система за кислородотерапия за момента от хеликоптера до линейката, която ще го превозва, каза още Кондева.

Виждаме, че значително се покачва травматизмът в планината. Хеликоптерът е подготвен за планинско спасяване, има опции да се използва такъв тип оборудване за планинско спасяване, което е налично и договорено в следващите два хеликоптера, обясни служебният здравен министър.

Добавена на 07.06.2024 г. в 16:35 ч.