Служебният министър Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС в Брюксел


Служебният министър Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на ЕС в Брюксел

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов ще участва в заседание на Съвета „Външни работи/Отбрана“ на Европейския съюз (ЕС) в Брюксел, съобщиха от Министерството на отбраната (МО). Министрите на отбраната ще обсъдят подкрепата за Украйна и отбранителната готовност на Съюза. В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров. 

На заседание на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана министрите ще дискутират резултатите от дългосрочния преглед на Агенцията, както и потенциалните възможности за сътрудничество при изпълнение на приоритетите на ЕС за развитие на отбранителните способности. 

На следващия ден министърът ще участва и във второто издание на Форума за сигурност и отбрана „Шуман“, по време на коeто ще бъдат обсъдени ключови въпроси по сигурността и отбраната, информираха още от МО. 

Служебният министър Запрянов взе участие в първия ден от пролетната сесия на НАТО, която се проведе в София от 25 до 27 май. Хибридните атаки на Русия са свързани с изкривяване същността на нашата помощ за Украйна и решенията на парламента по отношение помощта, коментира пред журналисти Атанас Запрянов. Помощта за Украйна се базира на международното право и не е намеса във войната по никакъв начин, заяви Запрянов. Тази хибридна опорка, че ще изпращаме войски в Украйна повлиява много и на кандидатите за военнослужещи. Нямаме никакви намерения да изпращаме войски в Украйна, защото нашият парламент не е взимал такива решения. Никой не може да изпрати войски извън територията на страната, без да има решение на парламента, каза още служебният министър.

 

 

Добавена на 28.05.2024 г. в 07:05 ч.