България е получила 16,7 млрд. лева от кохезионната политика на ЕС, заяви ръководителят на Европа Директно – Видин Сабрина Калъчева


България е получила 16,7 млрд. лева от кохезионната политика на ЕС, заяви ръководителят на Европа Директно – Видин Сабрина Калъчева

От присъединяването си към ЕС през 2007 г. България е получила 16,7 млрд. лева от кохезионната политика в подкрепа на своето икономическо развитие. Това заяви Сабрина Калъчева, ръководител на Европа Директно – Видин, която взе участие в регионалната конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" във Видин. Домакин на събитието е Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) града.

Като пример за ползите от европейското финансиране, тя посочи 375 километра нови пътища, изградени в България след присъединяването на страната към ЕС, както и обновяването на други 1745 километра, както и обновяването на 375 км железопътни линии. 

Големи са постиженията за градското обновяване, каза още Сабрина Калъчева. 

Организираме различни дейности, събития, както във Видин, така и други населени места от областта. Срещаме се с граждани. Опитваме да бъдем връзка между гражданите и институциите на Европейския съюз, за да не се усещат толкова далечни и толкова голяма празнина да има от Брюксел до Видин, допълни още тя. Калъчева подчерта, че в момента акцент в работата са също европейските избори и подготовката по приемането на еврото. 

Популяризираме възможностите за финансиране. Не се дублираме с Областните информационни центрове, напротив, подкрепяме се. Работим и като посетителски център, където гражданите могат да идват и да задават своите въпроси, разказа още тя. 

Кохезионната политика е политика на сближаване, създадена с цел да се опита да коригира дисбалансите между държавите членки и регионите в Европейския съюз. Тя допринася за постигането на политическите приоритети на Съюза в областта на зеления и цифров преход в момента, коментира в допълнение Сабрина Калъчева. 

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите му са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. По време на конференцията във Видин се дискутират новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 година. 

Добавена на 04.06.2024 г. в 15:50 ч.