Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет


Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Министерството на отбраната (МО) организира и осъществява транспортирането, а Министерството на външните работи (МВнР) координира тези дейности. Необходимите финансови средства се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година. 

Решението на Министерския съвет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд I, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме действия, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки, припомнят от пресслужбата на кабинета. 

Траурната церемония започва в 15:30 ч. в царския дворец „Врана“ и е отворена за граждани.

Цар Фердинанд I умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин", но в понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба. 

 

Добавена на 29.05.2024 г. в 20:35 ч.