Стотици граждани от цялата страна се качиха на връх Околчица, за да отдадат почит на Ботев и четата му


Стотици граждани от цялата страна се качиха на връх Околчица, за да отдадат почит на Ботев и четата му

Стотици граждани от цялата страна се качиха тази сутрин на връх Околчица, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета. За да се преклонят пред героите, загинали за свободата и независимостта на България, пеша от село Паволче заедно с останалите присъстващи се качиха и част от официалните лица, сред които служебният премиер Димитър Главчев и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. 

В словото си Кирова посочи, че качвайки се нагоре е осъзнала, че когато човек е на поход, трябва да е готов във всеки момент да подаде ръка. Да живеем в общество, което е разделено, няма как да продължаваме напред, каза тя. 

"Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Дълбок поклон пред всички загинали на свободата на България. Да живее България", заяви в словото си служебният премиер Главчев. 

Поклонението продължи с трисагий в параклиса под паметника на върха, кътдето бяха поднесени цветя и венци на признателност.

 

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив, сочи справка на отдел "Справочна" в БТА. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

 

Добавена на 02.06.2024 г. в 15:25 ч.