В град Кочи, Индия, завърши 46-ото Консултативно съвещание по антарктическия договор


В град Кочи, Индия, завърши 46-ото Консултативно съвещание по антарктическия договор

В град Кочи, Индия, на 30 май завърши 46-ото Консултативно съвещание по Антарктическия договор, съобщиха днес от Българския антарктически институт (БАИ).

Българската делегация, утвърдена със заповед на министъра на външните работи, бе в състав: Цвети Романска - ръководител от Министерството на външните работи (МВнР), Саша Райчева от МВнР, проф. д-р Христо Пимпирев от БАИ, и Драгомир Матеев от Националния център за полярни изследвания.

На съвещанието се разискваха въпроси, свързани със запазване на уникалната жива и нежива природа на континента, международно правни и логистични въпроси, координация в научните изследвания и въвеждане на контрол върху нарастващата туристическа дейност в Антарктида.

"Кандидатурите на Канада и Беларус за придобиване на консултативен статус към договора, какъвто България има от 1998 г., не бяха одобрени и отложени за допълнително разглеждане през следващата година на 47-ото съвещание в Милано, Италия", информират от БАИ.

Проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев имаха много разговори за логистична подкрепа и координиране на антарктическите дейности през предстоящия астрален сезон с членовете на делегациите от Испания, Чили, Аржентина, Уругвай и Бразилия.

Напълно е готов нов испански ледоразбивач, който ще се присъедини към досегашните два полярни кораба на нашите съседи още в началото на следващата година.

"Би трябвало България да започне подготовка за проектиране и построяване на нов полярен научноизследователски кораб, което ще отнеме най-малко пет години. Това се налага, предвид на засилените претенции на много държави към природните ресурси на континента, за което почти всички антарктически нации отделят огромни средства за строеж на нови кораби и научноизследователски станции. В последните десет години Китай изгради пет съвсем нови бази на Ледения континент", се казва в съобщението.

В него се информира, че "Антарктида съвсем скоро ще започне икономически да се отплаща на вложените средства от държавите консултативни членки на договора".

БТА припомня, че директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и заместник-директорът на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев заминаха на 18 май за Кочи, Индия за участие в 46-тото Консултативно съвещание по Антарктическия договор. На събитието предстои да бъдат обсъдени международно-правни, екологични, научни и туристически въпроси, свързани с управлението на Антарктида. Това съобщиха от Българския антарктически институт.

Добавена на 31.05.2024 г. в 23:10 ч.