БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите, заяви генералният директор Кирил Вълчев


БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите, заяви генералният директор Кирил Вълчев

БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите. Това заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който откри третата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" на БТА, провеждаща се в днес в Скопие и Кюстендил. 

„Днешният разговор в Националния пресклуб на БТА в Скопие е част от проекта на националната информационна агенция на България “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, с който БТА в партньорство с Европейската комисия представя европейските политики по сближаване на България и на нейните съседи. Това е продължение на предишния проект “Европа в България: Общо бъдеще”, в който БТА представи европейските политики на сближаване между регионите именно в самата България“, посочи Вълчев. 

Той припомни, че такива разговори, като този в Скопие, вече имаше в Букурещ, Румъния и Одрин, Турция, като предстоят още в Атина, Гърция и в Белград и Босилеград, Сърбия.

„Изборът на Европейската комисия БТА да организира този съвместен проект за политиките за сближаване и общото бъдеще на Балканите е естествен, защото 126 години “Б” в името на агенцията означава не само “Българска”, а и “Балканска”, каза още генералният директор. 

„Балканските новини присъстват в БТА от първия ѝ ден - от шестте новини на 16 февруари 1898 г. по две са от Цариград и Атина. Самостоятелен отдел за балканските страни в агенцията има от 1951 г., а от 2021 г. “Балкани” е вече дирекция. От 1973 г. БТА обявява и “Спортист на Балканите” - класация, която прави с участието на спортните редакции на всички балкански новинарски агенции. През септември 2022 г. БТА стана седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА - ЮЕ), в която участват 12 агенции. БТА поддържа обновената интернет страница на АБНА - ЮЕ, в която всеки ден има по една новина на английски език от всяка балканска агенция - член на асоциацията“, припомни Кирил Вълчев.

Генералният директор подчерта, че БТА вече има и договори за всекидневна размяна на новини с националните новинарски агенции на всички балкански държави без една, с която се надяваме скоро да бъде сключен такъв договор. Договор има и с Медийната информационна агенция на Република Северна Македония МИА и след преглед на неговото изпълнение трябва да помислим как да развием досегашното сътрудничество, разказа Кирил Вълчев. 

(следва) 

Добавена на 19.03.2024 г. в 12:10 ч.