Туризмът е основен акцент в програмата за развитие на Община Белоградчик, заяви Тихомир Алексиев


Туризмът е основен акцент в програмата за развитие на Община Белоградчик, заяви Тихомир Алексиев

Туризмът е основен акцент в нашата програма за развитие на града, тъй като смятаме да заложим на това, което е нашата силна страна. Това заяви Тихомир Алексиев, консултант по туризъм към Община Белоградчик, на регионалната конференция по проекта "Европа на Балканите: Общо бъдеще", която се провежда в пресклуба на БТА във Видин.

Според Алексиев община Белоградчик трябва да инвестира в своите силни страни, така ще има шанс да се развива и да печели, за да решава и проблемите си. Общината има ново ръководство, което е поело по нов път, подчерта Алексиев. По думите му, от ключово значение е географското положение на общината да се превърне в предимство, а не в недостатък. "Ние сме на едно ъгълче между Румъния и Сърбия, често хората казват, че това е проблем", посочи Алексиев. Той даде пример с района на Петрич, който е на подобно "ъгълче" в другия край на България и процъфтява чрез туризъм и търговия.

Всеизвестен е демографският проблем и каквито и условия да създадем за развитието на региона, те трябва да са насочени към това, хората да подобряват квалификацията и образованието. Но проблем за почти всички общини е самият брой на хората, изтъкна Тихомир Алексиев. Почти всички общини в региона тук се сблъскват с този проблем, добави той.

Според Алексиев трябва да се избяга от модела "в Брюксел или в София да се решава от какъв вид развитие на човешките ресурси има нужда регионът". "Това трябва да е местна инициатива, защото най-добре знаем своите нужди. Дали са дигитални умения или нещо друго, твърдя, че ние знаем най-добре", заяви той.

Според експерта по туризъм, обаче, държавата трябва да направи своите допълнителни усилия за развитието на северозапада. В случая с транспортния коридор, който свързва Дунав мост със София и Солун, това определено трябва да е ангажимент на ЕС и на България на национално ниво, заяви Тихомир Алексиев. За Община Белоградчик това е от голямо значение. Реновираното летище в румънския град Крайова, което ще бъде открито през тази година, ще бъде по-близо за Белоградчик от Летище София. Това ще подобри нашите усилия за развитието на туризма, каза Алексиев. Той изрази надежда и магистралата да стане в предвидените срокове, както и да се осъществи откриването на граничния пропускателния пункт "Салаш - Ново Корито" между България и Сърбия. Общностите от двете страни на границата са братски, подчерта Алексиев и даде пример със сръбската община Княжевац, с която Белоградчик има изключително тясно сътрудничество и приятелство.

Във връзка с това едни от основните програми, по които се работи, са тези по програмите за трансгранично сътрудничество с Румъния и със Сърбия. Успешен пример в това отношение е съвместната работа на общините Белоградчик и Болевац по направените модерни, дигитални атракциони към пещерата Магурата, на 17 км от Белоградчик, известна със своите рисунки, направени преди милиони години. Община Белоградчик кандидатства за ремонт на пътя към пещерата Магура и към бъдещия ГКПП "Салаш – Ново Корито", каза Тихомир Алексиев.

Пет общини имат шест участия в концепциите за интегрирани териториални инвестиции, като Община Белоградчик участва в две от тях, каза още експертът. Предвидени са доста мерки, включително за модерно представяне на Белоградчишката крепост, пещерата Магурата, 3D мапинг, които ще повишат качеството на туристическата услуга, информира Тихомир Алексиев.

Проектът "Европа на Балканите: Общо бъдеще" се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия и надгражда вече осъществения проект "Европа в България: общо бъдеще". Сред целите му са по-добро разбиране на ролята на политиката на сближаване, включително на Балканите; повишаване на осведомеността за проекти, финансирани от ЕС чрез Кохезионната политика; насърчаване на открит диалог за резултатите от изпълнението ѝ на местно ниво, както и на гражданското участие по въпроси, свързани с политиката на сближаване. По време на конференцията във Видин се дискутират новостите за периода 2021-2027 г. и постигнатите резултати през периода 2014-2020 година. 

Добавена на 04.06.2024 г. в 17:10 ч.