Ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание, коментира Росица Кирова


Ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание, коментира Росица Кирова

Няма смисъл, ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание, коментира пред журналисти заместник-председателят на парламента Росица Кирова, която изпълнява длъжността председател на Народното събрание. Тя каза това на влизане в сградата на институцията за председателския съвет във връзка с искането на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за свикване на извънредно пленарно заседание заради увеличението на пенсиите.

И все пак аз не мога да отменя нито Конституцията, нито правилника на Народното събрание, каза Кирова. Ако нещо решим и след председателски съвет, ще разберете, посочи тя.

В началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради увеличението на пенсиите. От политическата сила искат да се гарантира, че Националният осигурителен институт (НОИ) и правителството ще изпълнят бюджета така, както е гласуван, и увеличението на пенсиите от 1 юли ще е с 11%.   

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след "опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ". 

По-късно Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването на пенсиите да е с 11% от 1 юли.   

Добавена на 17.05.2024 г. в 12:15 ч.