Министър Кондева се ангажира да проследи разпределението на средствата за заплатите на медиците в спешната помощ


Министър Кондева се ангажира да проследи разпределението на средствата за заплатите на медиците в спешната помощ

Министърът на здравеопазването в служебния кабинет д-р Галя Кондева се ангажира да проследи как са разпределени средствата, предвидени за заплати на работещите в центровете за спешна медицинска помощ и какви са новите средни размери на индивидуалните основни месечни възнаграждения по категории персонал. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването след среща, която се състоя по-рано днес с ръководството на синдикат „Защита“.

След това се предвижда д-р Кондева да се срещне с всички директори на центровете за спешна медицинска помощ в страната, за да намерят решение за възникнали казуси при формиране на новите работни заплати.

С Постановление на Министерския съвет от 3 април 2024 г. са гласувани допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на персонала в администрациите и всички здравни и лечебни заведения в системата. На 29 април бяха одобрени допълнителните разходи, в размер на 29 083 010 лв., разпределени по области на политики и бюджетни програми. От тях средствата за центровете за спешна помощ са 13 357 367,00 лв., включително за основна заплата, клас „прослужено време“, осигурителни вноски, допълнителни възнаграждения за нощен труд и официални празници. Средствата са за всички 7227 щатни бройки в системата на центровете за спешна помощ, допълниха от пресслужбата.

След срещата днес председателят на „Защита“ Красимир Митов каза пред журналисти, че от тези над 13 млн.лв. има заделен солиден размер, с който да се коригират грешки, ако има. Следващата среща е предвидена за 18 юни.

Добавена на 04.06.2024 г. в 17:35 ч.