Хиляди гости от България и чужбина присъстваха на ритуала "Розобер" край Казанлък


Хиляди гости от България и чужбина присъстваха на ритуала "Розобер" край Казанлък

Хиляди гости от България и чужбина присъстваха на ритуала "Розобер" край Казанлък днес. Сред официалните гости бяха служебните министри на туризма Евтим Милошев и на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, народни представители от 49-ото Народно събрание, директори на държавни и общински институции, кметове на общини и на населени места, както и арехологът Николай Овчаров. Гости бяха още посланици и представители на Дипломатическия корпус, както и делегации от побратимени на Казанлък градове.

„Това е един от най-българските празници, който се провежда за 121-ви път. Розата е един от нашите национални символи, а розовото масло е добре познато с качеството си по цял свят", каза зам.-министър Деян Стратев и увери, че производителите имат силна подкрепа в лицето на Министерството на земеделието и храните. "В момента имаме регистрирани 2947 производители, които отглеждат роза Дамасцена и роза Алба, и въпреки последните трудни години, от миналата година насам площите с маслодайна роза са увеличени, като са над 50 000 декара", посочи той и отбеляза, че в България има и 51 производители и преработватели на розов цвят.

Събитието бе съпътствано от фолклорни изпълнения, както и ритуал по представяне на Царица роза и нейните подгласнички.

„Това е нещо изключително, виждаме каква емоция и каква енергия има на Празника на розата. Всичко е много впечатляващо. Днес е и Ден на Ботев, този ден е един голям празник“, каза за БТА Евтим Милошев, служебен министър на туризма. 

Според кмета на Казанлък Галина Стоянова почти целият дипломатически корпус е уважил събитието. Стоянова посочи, че историята на розата и розопроизводството се разнася по светаа, а побратимяването на Казанлък с Виетнам разширява границите много надалеч. Кметът очаква потокът от туристи в града да е още по-голям. 

Галина Стоянова се обърна към министър Галин Цоков с въпроса за работната ръка, която липсва и дали би помислил за това учениците да помагат в ръчния труд по бране на рози. „Може да се помисли за такъв вариант. Това, което е много важно за нас е тези празници и тези традиции да достигнат до всяко българско дете. С различните инициативи, които имаме в образователните програми, можем да засилим този интерес към доброволчество и те да идват да помагат. Така децата мотивирани от вековната традиция, да се присъединят към вас“, каза министър Цоков. 

БТА припомня, че по традиция в последния ден на Празника на розата жителите и гости на Казанлък ще могат да посетят ритуала „Розобер“ в розовите градини край Крън, където ще се запознаят с вековната традиция на Долината. За всички желаещи Община Казанлък осигурява транспорт, като автобусите ще тръгнат от хотел „Казанлък“. 

След ритуала по централния булевард на града ще премине карнавалното шествие, предвождано от Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и нейните подгласнички Елена Николаева и Мариам Григорова. В него ще вземат участие всички детски и учебни заведения, читалища, фолклорни, спортни и други състави от Казанлък, които ще покажат пъстротата на традициите в региона.  

Днес е и последният ден от програмата на Международния фолклорен фестивал в Града на розите, на който състави от побратимени на Казанлък градове показват своя фолклор и обичаи. В рамките на деня гостите все още имат възможност да посетят и изложението на вино розе “Rose Wine Expo” в залите на Народно читалище „Искра – 1860“. 

Програмата за деня ще завърши на площад „Севтополис“ с концерт на Веселин Маринов и Тържествена заря-проверка по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. 

Във връзка с честванията до 15:00 часа днес има въведена временна организация на движението, както и промяна в разписанията и маршрута на градския и междуселищен транспорт.  

 

 

 

 

Добавена на 02.06.2024 г. в 14:05 ч.