Внасяме предложение за увеличение с 20% на заплатите в общинското здравеопазване, каза Георги Георгиев от ГЕРБ


Внасяме предложение за увеличение с 20% на заплатите в общинското здравеопазване, каза Георги Георгиев от ГЕРБ

Днес внасяме предложение за увеличение с 20%, с пари от бюджета на София, за заплатите в общинското здравеопазване, считано от 1 януари. Това съобщи общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на брифинг в сградата на Столичната община. 

По думите на Георгиев това увеличение ще струва на годишния бюджет 10 млн. лева. "Тези пари предлагаме да бъдат пренасочени от резерва на кмета, който тази година щедро е предвидил да бъде рекорден резерв, т.е. има откъде да дойдат парите", обясни Георгиев.

Другите 10% увеличение ще бъдат осигурени от държавата, ще дадем шестмесечен срок за разговори. В случай, че те не бъдат подсигурени от държавата, ние ще направим актуализация в бюджета и съобразно, в изпълнение на капиталовата програма, ще ви информираме от есента, обясни още общинският съветник от ГЕРБ.

Георгиев каза, че тези предложения са приети от синдикатите по време на срещи, които групата на ГЕРБ е провела днес с тях. Тази сутрин рано, започнахме срещи със синдикатите, като ги информирахме, че имаме точни и ясни разчети защо може да се финансира допълнително тяхното увеличение и откъде ще дойдат парите, добави общинският съветник.

Други искания на протестиращите са за увеличение на еднократното плащане за работно облекло от 450 лв. на 500 лв., каза Георгиев и допълни, че ГЕРБ предлагат 100 хил. лв. за това увеличение отново да бъдат взети от бюджета. "По необясними за нас причини, кметът на София е предвидил два пъти повече пари за представителни разходи – 40 хил. лева на месец, около 130% е увеличението спрямо миналия бюджет", каза общинският съветник. По думите му облеклото на медицинските сестри и фелдшерите може да бъде подсигурено от там. 

Георгиев коментира, че единственото искане, за което още водят преговори, е при пенсиониране медицинските лица да получат вместо седем девет заплати на веднъж. Общинският съветник обясни, че докато не получат броят на хората, които подлежат на пенсиониране в следващите една-две години, не могат да поемат конкретен ангажимент. 

Предложението ни ще бъде представено днес на финансова комисия в 17:00 часа, каза Георгиев. Той благодари на групата на "БСП за Бъглгария" и общинския съветник Ваня Григорова, които по думите му първи са повдигнали въпроса за заплатите. Георгиев изтъкна, че очаква тяхната подкрепа, както днес на комисията, така и утре на заседанието на Столичния общински съвет. 

По-рано днес кметът на София Васил Терзиев съобщи, че ще има необходимото увеличение на заплатите на работещите в детското и училищно здравеопазване и то ще се случи от 1 април. Васил Терзиев обърна внимание, че с Министерския съвет в оставка са водени активни разговори да бъдат осигурени средствата и да бъдат изплатени по правилния начин. Постигната е целта за основна заплата от 1890 лева, уточни той.

Георги Георгиев коментира съобщеното от кмета с думите "с чужда пита - помен", а общинският съветник от групата на ГЕРБ Антон Хекимян каза, че кметът "Терзиев дава реални обещание с въображаеми пари".

Добавена на 27.03.2024 г. в 19:20 ч.