Възпоменателна церемония по повод Деня на Тракия и 111 годишнината от превземането на Одринската крепост се състоя в София


Възпоменателна церемония по повод Деня на Тракия и 111 годишнината от превземането на Одринската крепост се състоя в София

Възпоменателна церемония по повод  Деня на Тракия и 111 годишнината от превземането на Одринската крепост се състоя в София.

Отбелязването започна с панихида в храм „Св. Николай Софийски – Нови“. След молитвата бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Екзарх Антим I. 

Възпоменателната церемония се състоя пред Паметника на одринската епопея, известен и с името „Мемориалът на одринци“. 

„Това е една особена дата в нашата история. Една дата, в която едновременно се влива самочувствието ни на българи, славата на България и българската армия, възторгът от победите и едновременно с това поклон пред хилядите загинали мирни хора, чиято единствена вина беше, че обичаха родния си край“, каза в приветственото си слово вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Трябва да се върнем през тези години, за да разберем онзи дух през тези години, жаждата за свобода, за самоопределение, за собствена държава. Може би тези понятия днес трудно ги разбираме. Но аз вярвам, че ги разбираме, защото това се предава у нас българите поколение след поколение, каза Илияна Йотова.  

„Над 1300 български воини загубиха живота си в тази война, повече от 6300 са ранени. Но тази война остава в сърцето на всички ни, защото тези хора отидоха, за да освободят братята си, за да видят родината си най-накрая обединена“, каза още Йотова. 

Тя поздрави тракийските дружества и тракийските българи по повод Деня на Тракия с думите „Днес е денят и на тракийските дружества. Искам да ви кажа от името на българската държава едно голямо благодаря, за това, че пазите спомена за тези времена, че го предавате на синовете и дъщерите си и на внуците си, че пазите в семейните албуми онези вече избледнели снимки на вашите предци и аз вярвам, че това са истинските светини във вашите домове“. 

Тракологът проф. Иван Маразов бе награден  с отличие „Капитан Петко войвода“. Това е най-високото отличие на софийската организация на Съюза на Тракийските дружества в България (СТДБ), каза по време на награждаването председателят на СТДБ Красимир Премянов. 

Сред официалните гости бяха и Белоградчишкият епископ Поликарп и кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. 

Добавена на 26.03.2024 г. в 15:20 ч.