Президентът е наясно, че заминавам за Страсбург, което означава, че не мога да стана служебен премиер, каза Диана Ковачева


Президентът е наясно, че заминавам за Страсбург, което означава, че не мога да стана служебен премиер, каза Диана Ковачева

Президентът е наясно, че заминавам за Страсбург, избрана съм на позицията "съдия" в Европейския съд по правата на човека и имам срок, в който трябва да встъпя, каза омбудсманът Диана Ковачева след срещата с президента Румен Радев. Клетвата ми е съвсем скоро, така че не мога да стана служебен премиер, допълни Ковачева.  

Тя обясни, че процедурата по номинация на подалия оставка заместник омбудсман не ѝ позволява да предложи нов такъв. Ковачева добави, че според нея е редно в най-скоро време да си подаде оставката, за да може да отвори пътя на парламента да избере нов омбудсман.

Процедурата отнема време, но всичко е въпрос на решение, каза Ковачева в отговор дали това, че тя може да си подаде оставката в най-скоро време означава, че в рамките дори на седмица може да бъде избран друг човек на нейния пост. По този начин той също може влезе в потенциалните възможности за служебен мистър-председател.

Според нея както омбудсманът, така и заместник-омбудсманът трябва да стоят далеч от политиката. 

Добавена на 29.03.2024 г. в 14:35 ч.