Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България!"


Христо Иванов подаде оставка като председател на "Да, България!"

След заседание на Изпълнителния съвет, на което анализирахме картината от провелите се избори, нашият Изпълнителен съвет взе решение да приеме моята оставка. Това каза Христо Иванов, лидер на "Да, България!" по време на брифинг в централата на партията на ул. "Драган Цанков" в София. Считаме, че този резултат на партиите от нашата коалиция изисква сам по себе си поемането на лидерска отговорност. Поради което, аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение, обясни Иванов. 

Ние предлагахме политика на търсене на възможност за диалог – преодоляване на политическата криза със средствата на обединение около конкретни реформи и големи национални цели. Тази политика, ние започнахме в рамките на „Да, България“ да я предлагаме от 2022 г. След като се очерта системният характер на политическата криза в България и особено след началото на войната, за нас стана ясно, че България не може да си позволи да се носи по течението без формула, която да позволи, въпреки всички разделения, да се състави правителство, но не каквито и да било, а реформаторско такова, което по един или друг начин да започне да разрешава дълбоките причини за кризата, посочи Христо Иванов. Според него дълбоките причини за кризата са корупцията и беззаконието, разгражданите на институциите и това, че гражданите не могат да имат доверие в тях. 

Иванов уточни, че продължава да смята предлагания от „Да, България“ курс за правилен. Не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в него. Комуникационно, аз като лидер, за което трябва да поема отговорност, добави той. Иванов коментира, че липсата на доверие към тази политика е причината да се отдръпне. 

Тази политическа линия беше взривена от ГЕРБ. Те напълно ликвидираха възможността да се води разговор за дълбоки реформи, които да се справят с проблема на злоупотребата с власт, корупцията, беззаконието и безправието в България. Прилепяйки се до Делян Пеевски, те взривиха възможността за подобен разговор и търсене на подобен компромис, смята Христо Иванов.  

Относно оставката, Христо Иванов заяви, че това е негова позиция и на "Да, България". Другите партии от коалицията си взимат своите решения. Всяка партия си има свой цикъл на развитие, обясни той. Аз си подавам оставката като председател на „Да, България!“, Националният съвет ще вземе решение как ще организира изборът на нов председател. По думите му предстои провеждането на нова Национална конференция, която ще избере нови ръководни органи. 

Декларирам, че няма да се кандидатирам нито за лидер нито на „Да, България“, нито за народен представител. Изключително важно е да започнем по нов начин и на нова страница разговорът с избирателите, добави той. Христо Иванов заяви, че ще направи всичко възможно да върне доверието на избирателите. Не се отказвам от нито една от каузите, за които съм работил, посочи Христо Иванов и заяви, че ще се посвети на партията „Да, България!“ и остава на терен. Към избирателите, които не излязоха да гласуват за тях, Иванов се обърна с думите, че приема тяхната присъда и смята, че с днешния акт показва, че иска тяхното извинение с всичко, което ги разочаровал. Искам да благодаря на хората, които излязоха и гласуваха. Ще продължа по всякакъв начин да работя за каузите, за които сме очертали, каза Иванов.

Той благодари и на колегите си от коалицията и на лидерите от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Нас ни свързва общност на общи цели. Искрено им благодаря за всичко, което дотук направихме, добави той. 

Никакви решения не сме взимали по отношение на коалиционния формат. Тази тема изобщо не е стояла пред нас. Смятаме, че разговорът, който трябва да се води как трябва да се надгради и развие формулата на представителство на демократичната общност ще бъде воден с „Демократи за силна България“  и „Продължаваме промяната“, каза Христо Иванов в отговор на въпрос за участието им в коалицията – „Продължаваме промяната – Демократична България“. В този разговор „Да, България“ ще участва, представена от своите органи и от новото си ръководство, не търсете в това, което казвам, някаква ревизия на коалиционния формат, добави Иванов. 

Правителство на преяждането с власт тези момчета знаят как се прави, ние сме го виждали, отговори Иванов на въпрос за възможността за съставяне на правителство между Борисов и Пеевски. Правителство на мачкането и на плашенето сме го виждали. Боя се, че става дума за тежка пирова победа, само че пирът ще го плащаме всички ние. Ще бъдат много силно изкушени, оставени насаме с възможността да преяждат с власт, да заключат вратата на кухнята и да останат насаме с хладилника, ще видим докъде ще го докарат, коментира Иванов бъдещето на 50-ото НС и възможността за съставяне на правителство. 

 

 

Добавена на 10.06.2024 г. в 17:10 ч.