Имаме уверението на Министерския съвет, че до края на март ще е готов механизмът, каза Надя Танева относно увеличението на заплатите на социалните работници


Имаме уверението на Министерския съвет, че до края на март ще е готов механизмът, каза Надя Танева относно увеличението на заплатите на социалните работници

Имаме уверението на Министерския съвет, че до края на март ще бъде готов механизмът, който ще ни бъде представен, колегите от страната и синдикатите ще бъдат запознати с него и ще преценят дали са доволни. Това заяви изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Надя Танева пред журналисти в отговор на въпрос за очакваното увеличение на заплащането на социалните работници. Тя каза, че повишението на възнагражденията трябва да е със задна дата от 1 януари, но направи уговорката, че не може да се ангажира с какъв процент ще е то.

По случай Световния ден на социалната работа Танева каза, че 4600 са социалните работници от системата на АСП в страната. Тя отчете недостиг на кадри, особено по места в страната. Около 300 е недостигът при служителите на АСП, които ходят на адрес при хората в нужда. Недостигът по места е значителен, има напускащи колеги. Работата е динамична и отговорна, ниско заплатена. Няма желаещи да започнат работа, особено в отделите „Закрила на детето“, каза също Танева. Тя коментира, че днешната церемония за връчване на отличия на изявени работещи в социалната сфера е повод да се изкаже благодарност към професионалистите в системата.

Награда за цялостен принос получи главният директор на Главна дирекция „Социално подпомагане“ към АСП Румяна Георгиева. Аз съм един от най-дългогодишните служители в тази сфера – от социален работник до директор дирекция. За мен това беше начин на живот, каза тя пред журналисти. Церемонията е възможност да се чуе за социалната работа, би трябвало да представяме постиженията и начина, по който подкрепяме гражданите, счита Георгиева.  

По време на церемонията бяха отличени социални работници и служители  от  различните отдели на АСП в страната. Награди за добро партньорство в социалната сфера получиха Националното сдружение на общините в Република България, на УНИЦЕФ-България, на Министерството на вътрешните работи, на Българския червен кръст, на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ и шеф Иван Манчев.

На церемонията присъства социалният министър в оставка Иванка Шалапатова, която поздрави всички работещи в социалната сфера. Участие в събитието взеха и депутати от Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента и представители на различни институции.

При проблем, инцидент или криза социалните работници винаги са сред първите, които помагат на нуждаещите се, написа във Фейсбук председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента Деница Сачева. Силата на социалната система е в обичта към хората, в способността да чуваш различни истории и да даваш без да искаш нищо в замяна. България разполага с много такива социални работници, заяви още тя.

Добавена на 19.03.2024 г. в 15:00 ч.