Силна буря с градушки и обилен дъжд имаше в София и в няколко населени места в страната


Силна буря с градушки и обилен дъжд имаше в София и в няколко населени места в страната

Силна буря с градушки и обилен дъжд имаше в София и в няколко населени места в страната. Мъж на 30 години пострада от мълния в столичния квартал „Младост” 1.

Продължителна градушка, с размери от 40 мм, е паднала в Априлци, съобщи за БТА директорът на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) – филиал Плевен, инж. Мартин Мачев. Той подчерта, че градушката е била много обилна и продължила около 15 минути. Ледените късове са били придружени и с интензивен валеж. „Има и поражения по автомобилите – пукнати стъкла“, каза Мачев.

Два пъти в рамките на час се е изсипала силна градушка в самоковското село Ковачевци. Кметът на селото Никола Хайверов съобщи, че реколтата е унищожена и добави, че няма бедстващи жители, които да са се оплакали от силната градушка.

Следобед в столичните квартали "Дружба" 1 и 2, "Младост" 3, "Слатина", както и в софийски села се разрази буря, придружена с градушка и дъжд. Ледените късове бяха с размер на лешник, видяха репортери на БТА. Улиците се завириха, шахтите не можеха да поемат водата.

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщиха, че в столичния квартал „Младост“ е измерено градово зърно с диаметър от осем милиметра. Малко по-късно от НИМХ уточниха във Фейсбук, че в Централната метеорологична станция в квартал „Младост“ е измерено градово зърно с диаметър 22 милиметра. Към 18:50 ч. информацията на института показва, че най-обилен дъжд е валял в „Младост 1” - 59 литра на квадратен метър, следван от „Южен парк” - 33 литра на квадратен метър, Априлци - 33 литра на квадратен метър, Шипково - 32 литра на квадратен метър, Черни осъм - 30 литра на квадратен метър, Чифлика - 30 литра на квадратен метър, Рибарица - 23 литра на квадратен метър.

В София мъж е пострадал от паднала мълния, казаха за БТА от Центъра за спешна медицинска помощ - София. Сигналът за инцидента е постъпил в 18:53 ч. с искане за помощ. Пациентът е транспортиран в столичната болница "Св. Анна". По първоначални данни в момента той е контактен, адекватен и няма опасност за живота му, съобщиха от лечебното заведение. Предстои извършването на допълнителни прегледи, след което ще се прецени дали се налага мъжът да остане под лекарско наблюдение.

Аварийните екипи на Столичната община са реагирали на четири сигнала за завирявания в търговски обекти и един подлез. Те са започнали отводняване на подлеза на булевард „Цариградско шосе“, който се намира в близост до голям търговски обект, подлезът е временно затворен за движение, информираха от пресцентъра на общинската администрация.

Падналият проливен дъжд над столицата предизвика задръстване от автомобили по булевард „Цариградско шосе".

Почти 90 сигнала са подадени заради проливния дъжд в София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Основната част от тях са за наводнени приземни етажи, за запушени канализационни шахти и за паднали дървета и клони. Екипите на пожарната служба действат на различни локации, основно на територията на кварталите „Младост“, „Мусагеница“ и „Сухата река“. Към 19:00 ч. над 30 пожарникари отводняват обществени сгради и улична инфраструктура по основни пътни артерии в София.

Възможни са закъснения в полетите на Летище София заради лошите метеорологични условия, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт. На този етап няма отменени или пренасочени полети. Летището е отворено за кацане. То се извършва по преценка на капитана на самолета, уточниха от летището.

Силна буря и градушка станаха причина за излизане на дерета в троянските села Черни Осъм и Орешак. На терен е заместник-кметът на община Троян Николай Райковски. Достъпът до Троянския манастир е нормален. Затруднено е движението по обходния път, водещ към село Черни Осъм, през махалите „Миленча“ и „Стругът“, съобщи той. В момента на терен работи техника на Общинско предприятие „Комунални услуги“, която разчиства терена.

Градушка е валяла и в село Шипково. Там няма нанесени инфраструктурни щети, унищожена е земеделска реколта. В Троян няма нанесени материални щети.

Добавена на 22.05.2024 г. в 23:05 ч.