Румен Радев: Физическото и духовното развитие на младите хора е една от най-добрите инвестиции в нашето бъдеще


Румен Радев: Физическото и духовното развитие на младите хора е една от най-добрите инвестиции в нашето бъдеще

Президентът Румен Радев и служебният министър на младежта и спорта Георги Глушков откриха третия национален фестивал по утринна гимнастика в Ямбол. Наред с това се състоя и инициативата "Спортувай с президента". Двете спортни събития събраха в линейния парк в празното корито на река Тунджа в града близо 1000 деца от цялата страна. 

„Ще продължа да подкрепям тази инициатива, защото тя директно подпомага постигането на важната национална цел – физическото и духовно развитие на нашите младите хора. Това е една от най-добрите инвестиции в нашето бъдещето. Ако ние не заложим на тази важна национална цел, не можем да постигнем нито една от другите стратегически цели пред нашата страна“, каза Радев.

Спортът и активният начин на живот са най-важните стъпки в борбата с обездвижването, затлъстяването, тютюнопушенето, алкохола и наркотиците сред младите хора, добави той.

Президентът изказа благодарност към кмета на Ямбол Валентин Ревански, заместника му Енчо Керязов, спортното министерство и Националната спортна академия „Васил Левски“ за фестивала, с който се популяризира спорта сред подрастващите.

Румен Радев поздрави и участниците в „Президентския тест“, който е част от инициативата „Спортувай с президента“. След месец в президентството ще бъдат отличени децата, показали най-високи резултати. Инициативата набира все по-голяма популярност, посочи още държавният глава.

Спортният министър заяви, че щастлив да види толкова спортуващи деца на едно място. „Приветствам усилията на Общината и екипа на кмета да дават възможност и подобряват условията за физическа активност на младите хора. Както знаете, в училище е най-голяма възможността младите хора да се влюбят в даден вид спорт. Важно е, защото с това се възпитават ценностите към спорта и към обществото“, каза Георги Глушков.

Преди три години заместник-кметът на Ямбол Енчо Керязов и местната управа подеха кампания за връщане на 10-минутната утринна гимнастика в училищата. Забравената от над 30 години училищна практика отново набра популярност не само в Ямбол, а и в други градове на страната. 

Събитието за поредна година уважи и заслужилият треньор и майстор на спорта Нешка Робева. Пред БТА, тя заяви че, приветства Община Ямбол за усилията да превърне празното речно корито в огромен линеен парк и за възраждането на добрата, но забравена с годините практика за утринната гимнастика в българските училища.

"Успяха да събудят цяла България и да напомнят на училищата какво трябва да направят", добави Нешка Робева.

Добавена на 18.05.2024 г. в 20:10 ч.