Медицинският хеликоптер може да кацне в планината, подготвяме координатите на площадки, каза директорът на Планинската спасителна служба


Медицинският хеликоптер може да кацне в планината, подготвяме координатите на площадки, каза директорът на Планинската спасителна служба

Медицинският хеликоптер може да кацне в планината, подготвяме координатите на площадки, на които това може да бъде направено. Това каза пред журналисти Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС).

Машината и в момента може да оказва помощ в планината при определени условия – трябва да има къде да кацне. Много често случаите са на такова място, че се налага бързо и спешно евакуиране на пострадал и това може да стане само и единствено с лебедка, обясни Нешев. Няма никакво значение дали туристите имат застраховка или не. Спешната помощ в България е безплатна за всички, така че не говорим за застраховки и заплащане по никакъв начин, каза още той.

ПСС разполага с достатъчен брой планински спасители - над 530 доброволци в цялата страна, от които само 47 са щатни, всички са подготвени безупречно и в готовност да работят и с хеликоптери, посочи Нешев.

Директорът на ПСС посети авиобазата на ГД „Гранична полиция“ на Летище София във връзка с възможностите на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, заедно със служебния премиер Димитър Главчев, служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева и служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Ще бъдат отпуснати до 1 млн. лева за допълнително оборудване на медицинския хеликоптер, съобщи на Летище София служебният премиер Димитър Главчев.

Добавена на 07.06.2024 г. в 19:00 ч.