Общински жилища, здравна инфраструктура и запазване на зелените площи са приоритетите в доклада ни за бюджета на СО, каза лидерът на БСП - София Иван Таков


Общински жилища, здравна инфраструктура и запазване на зелените площи са приоритетите в доклада ни за бюджета на СО, каза лидерът на БСП - София Иван Таков

Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са основните наши приоритети в доклада ни за Бюджет 2024 на Столична община (СО), заяви Иван Таков, лидер на БСП - София и председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС). Това съобщиха от пресцентъра Градския съвет на БСП - София.

„Във връзка с необходимостта Столична община да може да провежда адекватна жилищна политика и с цел преодоляване на недостига на общински жилища, както и необходимостта от ремонт на съществуващите такива, предлагаме да се предвидят допълнително средства в размер на 18 милиона лева”, заяви той. В изпълнение на ангажимента ни за подобряване на здравните грижи и здравната инфраструктура, както и финансовото укрепване на общинските болнични и доболнични заведения, и с цел гарантиране на предоставяне от тях на качествена и достъпна здравна услуга, предлагаме увеличаване на средствата за дейност „Здравеопазване" с 16,2 млн. лв. За вътрешнокварталната инфраструктура, изграждане на спортни и детски площадки, обособяване и строителство на паркинги, включително рехабилитация и основен ремонт на релсов път и контактно-кабелна мрежа предлагаме да бъдат предвидени допълнително средства в размер на 15.4 милиона лева, а за запазване на зелените площи и паркове в Столична община предлагаме увеличаване на средствата, предвидени за отчуждаване/придобиване на земя с 10 милиона лева, допълни Иван Таков.

Според него предложеният бюджет на СО тази година от кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС не дава яснота за политиките, които те смятат да провеждат и да отстояват през настоящата година. „Очаквахме много по-смели действия, които да бъдат отразени в него. Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разместване в някои от позициите. В този вид ние няма да го подкрепим на сесията утре. Разбираме, че това е първият бюджет, който най-многобройната политическа група в СОС, кметът и администрацията правят, но именно затова очаквахме доста по-смели ходове от тях”, коментира още той. 

В нашия доклад с алтернативен бюджет, който предлагаме да бъде подкрепен на сесията утре, показахме, че приходите в предложения ни от кмета и ПП-ДБ-СС бюджет са подценени. Успяхме да извадим около 72 милиона лева повече от данъчните и неданъчни приходи на СО. И ги разпределихме по начин, който е изключително важен и би бил полезен за града, според нас, поясни Иван Таков. Той каза още, че проблемът с общинските жилища е един от най-големите на СО. „От години го адресираме към управляващите от ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова, но досега те така и не намираха решение. Дори не направиха усилие в тази посока, въпреки че говореха за изпълнение на някаква жилищна политика. Резултатът от говоренето на ГЕРБ е съвсем ясен - в момента общинските жилища в София са около 6000 при 120 000 през 1990 г.”, обясни той. 

За нас, общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България", един от основните приоритети е СО да има собствена жилищна политика. Такава, каквато има всяка една сериозна европейска столица. Можем да защитим тази наша позиция с един пример. В Столичния градски транспорт има недостиг на шофьори. Причината - заплатите са ниски, условията на труд са лоши, наемите в София са високи, няма места в детските градини. Единствено повишението на заплатите на шофьорите в градския транспорт няма да реши този проблем. Трябва да подобрим условията на труд. Да им предложим общински жилища с поносим наем, който да е напълно достъпен за заплащането, което получават. Да гарантираме места за децата им в яслите и детските градини. Примерът ни е с шофьорите в градския транспорт, но се отнася за всички други професии, които осигуряват жизненоважните функции на града ни. Ако осигурим всичко това, ще направим тези професии привлекателни и ще решим проблема с недостига на специалисти в различните сектори. Това ще позволи градът ни да се развива нормално. В противен случай - всичко затъва, обясни още той.

Лидерът на столичните социалисти добави, че 10-те милиона лева за изкупуване на земя и запазване на зелената система в града са крайно недостатъчни, тъй като проблемът е голям и от години е неглижиран, но е време да му бъде отделено внимание и да започнат реални действия по справянето с него. „За общинските болници и поликлиники сме отделили 16,2 милиона лева. С тях поне ще започнем да подобряваме хигиенните и санитарни условия в общинските здравни заведения. Почти навсякъде са нужни сериозни ремонти. Предлагаме също 12 милиона за ваучери за храна за общинската администрация и за общинските предприятия, тъй като заплатите на работещите там не са никак високи. Нашите предложения са разумни. Ако колегите от общинския съвет ги приемат, градът и софиянци ще имат полза от това”, добави още Иван Таков.

Той отбеляза, че в един бюджет никога няма достатъчно пари за всичко. „Има обаче откъде да бъдат взети средства, за да бъдат насочени за подобряване на живота на хората в града. За пример можем да дадем, че от капиталовата програма всяка година остават по 200-300 милиона, които не се изразходват и се прехвърлят за следващата”, заяви Иван Таков. В момента не виждаме да се организират процедури за всичките ангажименти, които са поети от кмета и ПП-ДБ-СС в капиталовата програма, а вече сме март. В нея има големи инфраструктурни обекти, а стойността ѝ е над 600 милиона лева. Нашето притеснение е, че в края на тази година отново ще бъде отчетено неизпълнение на голяма част от тях. И отново очакванията на столичани ще бъдат излъгани. Проблемите в града са много и няма как да бъдат решени за една година. Затова трябва подходът да е разумен и практичен - общинските жилища, детските градини и училищата, паркирането, здравеопазването, това са нашите основни приоритети за тази година. Бюджетът на Столична община е отражение на политиките на управляващите. В предложения от кмета и от ПП-ДБ-СС бюджет ние не виждаме нито каква е тяхната политика за града, нито какви са техните приоритети за годината, допълни още той.

БТА припомня, че на 18 януари тази година проектобюджетът на София за 2024 г. беше публикуван за обществено обсъждане. Бюджетът е в размер на 2 576 202 377 лева.

Добавена на 27.03.2024 г. в 20:55 ч.