Около 2000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на резултатите от изборите на 9 юни, съобщи директорът на “Информационно обслужване”


Около 2000 души ще бъдат заети с компютърната обработка на резултатите от изборите на 9 юни, съобщи директорът на “Информационно обслужване”

Глобално в цялата компания сме наели около 2000 души, които ще бъдат заети с компютърната обработка на резултатите от изборите на 9 юни, съобщи пред журналисти директорът на “Информационно обслужване” Ивайло Филипов в сградата на Народното събрание. 

Днес беше направена демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите на 9 юни.

Филипов подчерта, че в Централната избирателна комисия (ЦИК) ще има над 100 оператора дневна смяна. “Очаквам да се справят с огромното количество информация за тези два избора”, добави той.

По думите му новото за тези избори “две в едно” е, че за европейските избори кандидатската листа е една и съща за всички районни избирателни комисии, а за народните представители в различните области се излъчват различен брой депутати.

Според директора на "Информационно обслужване" приетото от Народното събрание във връзка с видеоизлъчването на броенето на вота на гражданите от секционните избирателни комисии и попълването на протоколите, както и подписването им, ще доведе до някакво забавяне. Очакваме да се справим в законовите срокове, добави той. 

Добавена на 29.05.2024 г. в 01:00 ч.