Най-краткият път към просперитета е образованието, а когато има образовани хора, успехът непременно ще дойде, каза Илияна Йотова


Най-краткият път към просперитета е образованието, а когато има образовани хора, успехът непременно ще дойде, каза Илияна Йотова

Най-краткият път към просперитета е образованието, а когато има образовани хора, успехът непременно ще дойде. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на тържествения концерт-спектакъл по повод 190 от създаването на Арменското училище „Виктория и Крикор Тютюнджян“ в Пловдив на Античния театър. 

Не е случайно, че тук се ражда това училище в Пловдив - европейската столица на културата, люлката на цивилизациите. Казват дори, че това училище е създадено цяла една година преди Априловската гимназия, каза Йотова и добави, че то е и единственото арменско училище на Балканите. Училището се е създавало почти половин век преди Освобождението на България, защото мъдри хора, искрени родолюбци са знаели, че един ден свободата ще дойде, а най-краткият път към просперитета е образованието, и когато има образовани хора, успехът непременно ще дойде, добави вицепрезидентът. 

Тя добави, че славата на Арменското училище се носи надалеч, защото е било създадено с много любов и това е най-трайната традиция в неговото развитие. Няма бивши учители или бивши преподаватели, защото всички те са дали и са оставили сърцето и душата си в училището и са предали тази любов на следващите след тях, коментира още Йотова. „За мен учителите заслужавате повече от поклон, тъй като всеки ден пред нашите деца отваряте голямата книга на познанието, но правите и нещо още по-важно - вие учите децата на добродетели, че най-важното в този живот е да разбираш другия до теб и задно можете да израждате света и да постигате мечтите. Учите децата на още нещо много важно - да имат самочувствие за това, че нашата държава създаде най-добрия модел за толерантност между различните етноси. Всеки в България може да говори на своя език, да има своя религия, да има своите ценности и това е една голяма пъстра палитра. Една нация винаги е по-богата, когато има това богатство от най-различни, които я съставляват. В тази палитра има място за всички цветове на дъгата, но за едно съм сигурна, че място няма за омразата, няма място и за разделение. Затова поклон, преподаватели, че така възпитавате вашите ученици да има толерантност, да има любов и да няма разделение“, заключи Илияна Йотова. 

За високите постижения на Арменското училище „Виктория и Крикор Тютюнджян“ в мисията да изгражда знаещи и мислещи млади хора и да ги възпитава в общочовешки добродетели и по повод годишнината от създаването му, Илияна Йотова връчи на директора на учебното заведение Симон Тютелян плакет.

Тържественият концерт-спектакъл беше открит с химна на Пловдив, изпълнен от най-стария певчески хор в България – ППД „Ангел Букурещлиев“, заедно с вокалната група към Арменското училище - „Йеразанк“. Освен на музикални изпълнения на гост-изпълнители от България и Армения, публиката се наслади на традиционни арменски и на български фолклорни танци. 

Добавена на 31.05.2024 г. в 22:45 ч.