Военнослужещи и техника ще преминат по републиканската пътна мрежа в края на май и началото на юни, съобщиха от Министерството на отбраната


Военнослужещи и техника ще преминат по републиканската пътна мрежа в края на май и началото на юни, съобщиха от Министерството на отбраната

Военнослужещи и техника ще преминат по републиканската пътна мрежа в края на май и началото на юни, съобщиха от Министерството на отбраната.

Те ще бъдат от военното ни формирование, определено за участие в състава на Оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR). 

Във връзка с това личният състав и военната техника от състава на контингента ще се транспортират поетапно по републиканската пътна инфраструктура от Благоевград към ГКПП „Гюешево”. Колоните ще бъдат ескортирани от екипи на „Военна полиция“.

С развръщането на оперативния резерв участието на Въоръжените сили на България в операцията на KFOR нараства до над 250 военнослужещи. 

На 21 май, на тържествена церемония в Благоевград беше изпратен български военен контингент за участие в Силите на оперативния резерв на стабилизиращите сили на НАТО в Косово. С допълнителното развръщане на контингента в Косово ще имаме вече около 300 военнослужещи, което е един значителен принос към операцията в Косово, каза пред журналисти преди началото на церемонията началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. 

Добавена на 27.05.2024 г. в 22:05 ч.