Министерството на отбраната има амбиция през 2032 г. за иновации да достигне 1% от бюджета за отбрана, каза Атанас Запрянов


Министерството на отбраната има амбиция през 2032 г. за иновации да достигне 1% от бюджета за отбрана, каза Атанас Запрянов

Тази година се фокусираме върху инвестиции в областта на изследванията, технологиите и иновациите. В Министерството на отбраната имаме амбиция през 2032 г. за иновации да достигнем 1% от бюджета за отбрана. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов при откриването на 12-ата Международна научна конференция на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

Форумът е първото събитие от Седмицата на изследванията и иновациите, която е под патронажа на белгийското председателство на Европейския съюз, в рамките на 16-ото специализирано отбранително изложение „Хемус - 2024“. 

В държавите със сериозни намерения в превъоръжаването, разработките и технологиите, този процент е минимум 2%, т.е., за да постигнем 1% или 80 млн. - 100 млн. лв. за инвестиции, ние трябва да променим нашата отбранителна политика по въпросите на иновациите, коментира Запрянов.

„Иновациите, технологиите и индустрията се завърнаха на полето на военните способности. Дълги години ние, в България и в Европейския съюз, подценявахме ролята им и не инвестирахме достатъчно, в резултат на което отбранителната индустрия на Европа, дори и на САЩ в определена степен, понижи своите възможности. Тази година ни научи, че освен човешкият фактор, освен количественият фактор, огромна роля играе технологичното превъзходство в хода на военните действия. Ние нямаме война между две военни сили, а имаме война на технологиите и на иновациите, война на научните и изследователските организации във воюващите страни, които да посрещнат нуждите на бойното поле“, каза още министърът.

Тази година Международното изложение „Хемус-2024“ се провежда в особена ситуация, продиктувана от коренните промени, които настъпиха в областта на отбраната и сигурността в Европа в резултат на агресията на Русия в Украйна и уроците, научени от военните действия през последните две години, заяви Атанас Запрянов.

Министърът благодари на Белгия в лицето на посланик Фредерик Мьорис и сенатор Доминик Тилманс - президент на Eurisy, за това, че международната конференция е включена в приоритетите на белгийското председателство на ЕС.

Приветствия към участниците отправиха още посланикът на Белгия Фредерик Мьорис, Доминик Тилманс, и заместник-председателят на Българската академия на науките проф. Стефан Хаджитодоров. Директорът на Института по отбрана полк. Борислав Генов връчи на всеки от тях паметен плакет и благодари за сътрудничеството. Сред гостите на международното събитие бяха още Христо Гаджев, председател на Комисията по отбрана в 49-ото Народно събрание, проф. Георги Ангелов, заместник-министър на иновациите и растежа, директори на дирекции от Министерството на отбраната.

„Отбрана, антитероризъм и сигурност“ е мотото на Международното изложение за отбранителни продукти и услуги „Хемус 2024”, което ще продължи до 8 юни в Международен панаир - Пловдив. Това е 16-ото издание на специализирания форум. Общо 147 компании от 25 държави оформят експозицията в три палати и близо 10 000 кв. метра изложбена площ. Организаторите отбелязват ръст от 60 процента на изложителите.

Добавена на 06.06.2024 г. в 18:50 ч.