Нуждата от законодателни промени, свързани с рекламата на хазарт, коментираха депутати от различни парламентарни групи


Нуждата от законодателни промени, свързани с рекламата на хазарт, коментираха депутати от различни парламентарни групи

Нуждата от законодателни промени и общи усилия, за да се ограничи максимално рекламата на хазартни игри по радиото и телевизията, коментираха депутати от различни парламентарни групи. В Народното събрание по проблема и по искане на „Възраждане“ беше изслушана председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова.

След края на изслушването в парламентарна процедура по вземане на отношение лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обобщи, че за пореден път е станало ясно какъв огромен проблем имаме и „благодарение на лобистките усилия на изключително богатите хазартни фирми, този проблем се развива“. В хода на изслушването стана ясно, че хазартът е болест, опасна зависимост, големият въпрос е ние, като законодателна и изпълнителна власт, какви действия предприемаме, за да се преборим с хазартната зависимост, добави той.

Костадинов припомни, че още в края на миналата година от „Възраждане“ са внесли промени в Закона за хазарта за забрана на реклама на всякакъв вид хазарт в електронните медии, но законопроектът не е допуснат за разглеждане в комисиите. Затова следващата сряда, когато е първото за месеца пленарно заседание, те ще внесат текстовете за обсъждане в пленарната зала. От друга страна, виждаме оглушителното мълчание на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, коментира лидерът на „Възраждане“. Всички знаем, че имат конфликт на интереси, определено от сега можем да кажем, че няма да подкрепят този законопроект, посочи Костадинов.

От „БСП за България“ са категорични, че зависимостта към хазарта трябва да приключи и то по възможно най-бързия начин.

Няма контрол, въпреки закона и регистъра на зависимите лица, подчерта Иван Ченчев. Позицията на СЕМ по темата, като регулатор, ми се щеше да е активна и постоянна през годините, обърна се той към председателя на Съвета за електронни медии. Иска ми се регулациите, мерките да бъдат обсъждани на национално ниво и не само с неправителствени организации. Трябва да се каже, че тези мерки са за българските деца и граждани, убеден е депутатът. 

Да се говори, че евентуално само СЕМ може да дава предложения и да има изисквания е недопустимо, всеки един министър може да даде предложения за законодателни промени, на свой ред посочи Цветан Предов от „Има такъв народ“ (ИТН). Според него ангажираността на всеки един от депутатите в залата е много важна. Недопустимо е да се говори, че трябва едва ли не да запазим корпорациите, които имат отношение, както и че ще се отрази на хората, които са в този бизнес, подчерта Предов. По думите му може да се намери решение и то е политическо. Лобизмът е много сериозен, добави още представителят на ИТН.

Добавена на 29.03.2024 г. в 17:40 ч.