Политиката на отворени врати на НАТО ни доближава до целта за свободна и мирна Европа, каза Борис Рюге, помощник генерален секретар на НАТО


Политиката на отворени врати на НАТО ни доближава до целта за свободна и мирна Европа, каза Борис Рюге, помощник генерален секретар на НАТО

Политиката на отворени врати на НАТО е един от най-големите успехи, като развива демокрацията, стабилността и просперитета и ни доближава до дългогодишната ни цел за цялостна, свободна и мирна Европа. Това каза Борис Рюге, помощник генерален секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката на сигурност, във видеопослание по време на конференцията „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Събитието е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от присъединяването на страната ни към Северноатлантическия пакт.

Това е визия, която днес е поставена под въпрос от  войната на Русия срещу Украйна. Но ние не трябва да губим тази цел от поглед, добави той.

Той подчерта, че изборът на България да се присъедини към НАТО показва ангажимента на страната ни към свободата, сигурността и ценностите, които са в основата на евроатлантическата общност. Вашата страна внесе своята перспектива и решителност в НАТО и изигра ценна роля в Алианса. Вашата решителност и усилия за непрекъснатата стабилност на останалата част от Балканите и Черноморския регион се оценяват много високо, добави Рюге.

Той подчерта, че българските военнослужещи играят ключова роля и в Западните Балкани в мироопазващата мисия KFOR в Косово. Освен това вие допринасяте за изграждането на по-устойчиви и ефективни сили в Ирак, като част от мисията на НАТО, добави той.

България има своя дял в успеха на НАТО и заедно ще се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени днес, каза още Рюге.

Добавена на 29.03.2024 г. в 16:30 ч.