Хиляди преминаха по централния булевард в Казанлък в пъстро карнавално шествие


Хиляди преминаха по централния булевард в Казанлък в пъстро карнавално шествие

Хиляди преминаха по централния булевард на Казанлък в най-голямото карнавално шествие в страната. Това е дългоочакваната кулминация на 121-я Празник на розата, а тази година мотото е „Казанлък – Прелестите на Долината на розите“. Традиционно то беше предвождано от Царица Роза и нейните подгласнички, след което гостите от цял свят имаха възможността да се запознаят с наследството на Долината чрез пъстри и колоритни състави. 

Официални гости на събитието бяха министърът на туризма Евтим Милошев, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев, народни представители от 49-ото Народно събрание, директори на държавни и общински институции, кметове на общини и на населени места, както и арехологът Николай Овчаров. Гости бяха още и посланици и представители на Дипломатическия корпус, както и делегации от побратимени на Казанлък градове в Южна Корея, Китай, Виетнам, Северна Македония, Гърция, Италия. 

Шествието започна точно в 12:00 часа със звука на сирените и с едноминутно мълчание в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, а хиляди българи и туристи от цял свят станаха на крака и почетоха паметта на героите. 

Преди 121 години тук в тази Долина нашите розопроизводители и розотърговци създават апогея на своя труд – Празникът на розата, и вече 121 години ние отдаваме почит на онези, които тръгнаха в началото и разнесоха славата на Казанлък по целия свят, спечелвайки златните медали на всички световни изложения, напомни кметът на общината Галина Стоянова. Тя посочи, че днес наследниците на тези родове продължават с огромна любов и с много трудности да отглеждат роза „Дамасцена“ – нашият символ – на България, на Казанлък. „Днес искам да благодаря на всички тях, които дават повод за гордост на всеки един, роден в тази прекрасна Долина. Бъдете здрави, бъдете силни, за да се справим с всички предизвикателства“, каза тя и напомни, че през 2023 година едно от най-големите предизвикателства беше "да защитим чистото розово масло пред Европейския парламент и да докажем, че то е чисто и натурално". "Ние сме абсолютно категорични – няма по-натурален и чист продукт, няма по-качествено масло от розовото масло на България“, заяви Стоянова. 

Държавата стои твърдо зад нашия национален продукт – розовото масло, и ние ще продължаваме да отстояваме този безспорен символ на нашата страна, заяви министър Евтим Милошев. Той пожела на всички да бъдат здрави, да вярват в собствените си сили и да имат самочувствието, че са „жители на тази прекрасна земя“. 

Празникът на розата не може да се види, той трябва да се почувства, каза министър Галин Цоков. Казанлък днес е България. Казанлък днес е преподаване на българските ценности, като трудолюбие, упоритост, любов към българската природа, ценности, които възпитават и образоват всяко българско дете, каза той и благодари на казанлъчани за това, което правят за децата на България чрез тази дългогодишна традиция. 

Начало на дефилето дадоха Царица Роза 2024 Неделина Неделчева и подгласничките ѝ Елена Николаева и Мариам Григорова, придружени от малките „принцеси на розата“. След тях в различни тематични блокове преминаха представители на детски градини и училища, читалища в общината, спортни, фолклорни и други състави. В тематичния блок  „Казанлък – сцена за приятели“ жителите и гости на града имаха възможност да видят традиционните костюми на побратимените на Казанлък градове, представени от Народно читалище „Жар“ и Читалище „Пробуда“ в село Копринка. Освен местни състави, дефилираха групи от гостуващите държави и от градове в цялата страна. 

„Аз, владетелката на този град, предричам и пожелавам благословени дни за всички. Нека плодовете на труда ви се множат, а природата да ни дарява благодат“, пожела Царица Роза на своите съграждани в края на дефилето. Тя и подгласничките ѝ призоваха всички казанлъчани да съхранят духа на великолепния празник.

Карнавалното шествие завърши с представяне на танцьорите от танцов ансамбъл „Искра“ и ансамбъл „Тракийци“, след което на традиционното хоро се хванаха гости от цял свят. 

 

Добавена на 02.06.2024 г. в 15:55 ч.