Избирателната активност в 11:00 часа за Народно събрание е 8,34 на сто, а за Европейски парламент - 8,49 на сто, съобщи ЦИК


Избирателната активност в 11:00 часа за Народно събрание е 8,34 на сто, а за Европейски парламент - 8,49 на сто, съобщи ЦИК

Изборният ден е открит  навреме, гласува се спокойно във всички секции, съобщи пред журналисти Росица Матева, зам.-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) на първия редовен брифинг на комисията в изборния ден за Народно събрание (НС) и Европейски парламент (ЕП). 

Избирателната активност в 11:00 часа за НС е 8,34 на сто за цялата страна. Най-ниска е в 24-ти МИР София - 5,44 на сто, а най-висока в 12-ти МИР Монтана - 12,67 на сто.

В изборите за Европейски парламент общата избирателна активност към 11:00 часа е 8,49 на сто. Най-ниска е в 16-ти МИР Пловдив-град – 5,74 на сто, а най-висока в 29-ти МИР Хасково – 11,66 на сто.

Гласуваме в общо 12 972 секции в страната и в чужбина. Извън страната секциите са 769, в страната има 12 203 секции. Подвижните Секционни избирателни комсии (СИК) са 322 в болници. В други специализирани заведения секциите са 223, а в местата за задържане са 25 секции, каза Матева.

На места има проблеми с  машинното гласуване, но ЦИК е дала указания как да се действа. Има сигнали за проблеми с отпечатването на бюлетините – не се отпечатва цяла бюлетина, на която да има вота на избирателя или пък излизат бюлетини без никакво съдържание. В такива случаи хората могат да гласуват с хартиена бюлетина. Това става преди човекът да се подпише и да напусне изборното помещение. За целта, във всички такива случаи, в СИК се съставят констативни протоколи, които после се прилагат към секционния протокол, обясни Росица Матева.

Има случаи, в които хората казват че на екрана на машината са заявили, че ще гласуват и за двата вида избори, но е отпечатана само една бюлетина. Това обстоятелство не може да се провери, но на тези хора се разрешава да  упражнят правото си на глас с хартиена бюлетина, като също се прави констативен протокол, който се прилага към бюлетина на СИК.

 Към 12:00 часа е преустановено гласуването с 42 машини. Две от тях са извън страната – в Цюрих и в Текирдаг (Турция).

В  един случай при проблемите с машините за гласуване е сменена пломбата на куфара на машината. В две секции в Стара Загора машините са разменени -  бюлетините на хората, които вече са гласували с тях ще бъдат зачетени, каза Матева. В останалите случи машината изобщо не започва да работили или пък има проблеми с отпечатването на бюлетините.

До обяд в ЦИК са постъпили седем жалби и 14 сигнала. От тях 11 са за нарушения на работата на СИК и те са препратени в съответните РИК по компетентност. Има два сигнала за предизборна агитация и за социологически проучвания, както и сигнали за проблеми с машинното гласуване.

Добавена на 09.06.2024 г. в 13:55 ч.