Конференция, посветена на образователните екосистеми в България, се проведе в СУ "Св. Климент Охридски"


Конференция, посветена на образователните екосистеми в България, се проведе в СУ "Св. Климент Охридски"

Първа конференция на тема „Социални и педагогически парадигми за изследване и моделиране на образователни екосистеми в България" се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски", съобщиха от висшето училище.

Научният форум е по проект SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), финансиран от ЕС по Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент „Иновативна България“, „Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации“.

Форумът откри ръководителят на проекта проф. д-р Силвия Николаева, която представи екипа и изрази благодарност към всички, оказали съдействие за работата по проекта.

На конференцията присъства деканът на Факултета по педагогика - доц. д-р Ваня Божилова, заедно с деканското ръководство, както и гости от различни образователни институции, и студенти.

Доц. Божилова заяви, че темата, с която се занимава екипът на проф. Силвия Николаева, е трудна за изследване. Но пък всяко нещо, което е трудно изследване, носи със себе си предизвикателствата да искаш да го пребориш, да намериш онзи път, който да ти покаже да намериш възможните резултати. 

В първата част на форума бяха представени постиженията на изследователите до момента. Подготвени са три научни статии, посветени на проучването на социално-педагогическите парадигми и подходи за изследване и моделиране на образователните екосистеми. Те са преминали двойно анонимно рецензиране и печат, в специализирано индексирано издание, допълват от СУ.

Във втората част на форума своя опит споделиха представители на различни организации, свързани с образователните екосистеми.

Както писа БТА, Софийският университет “Св. Климент Охридски‘‘ е класиран на 661-670 място в оповестената на 4 юни 2024 г. световна класация за 2025 г. на QS World University Rankings, в която участва от 2013 г. насам.

/ЙВЛ

Добавена на 06.06.2024 г. в 13:55 ч.