Политически компас за евроизборите позволява на избирателите да проверят кои партии отговарят на вижданията им в най-голяма степен


Политически компас за евроизборите позволява на избирателите да проверят кои партии отговарят на вижданията им в най-голяма степен

Политически компас разработи Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС), заедно с партньорски организации от цяла Европа, във връзка с изборите за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат на 9 юни. Това съобщиха от ИРПС.

Този инструмент позволява на избирателите да проверят кои партии отговарят на вижданията им в най-голяма степен.

Инициативата е част от общоевропейския "VoteMatch Europe", чиято цел е да информира гражданите за позициите на политическите партии в навечерието на изборите за Европейски парламент. В нея участват организации от цяла Европа, които изготвиха списък с 25 общи твърдения. Те обхващат широк спектър от политически въпроси във всички области, по които Европейският парламент взема решения. Всяка страна, участваща в проекта, подбира поне 15 от тези твърдения, които да включи в своя национален инструмент, посочиха от ИРПС. 

Българският политически компас съдържа 18 от общоевропейските твърдения и още десет, специфични за страната ни. След като избирателите посочат своите позиции, ще научат коя национална партия отговаря в най-голяма степен на техните виждания. В края на инструмента има опция и за препращане към общоевропейската платформа "VoteMatch Europe", на която избирателите да проверят кои партии от останалите държави членки имат сходни на техните позиции. 

Компасът можете да намерите на сайта “Аз гласувам”. Платформата е поддържана от ИРПС и вече 11 години предоставя информация относно правата и задълженията на избирателите, правилата за работата на секционните избирателни комисии, събира на едно място данните от социологически изследвания и др., поясниха още от института.

Общо 31 партии и коалиции, както и един нeзависим кандидат, са се регистрирали за участие в изборите за членове на Европейския парламент от България, показва справка на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). България ще излъчи 17 депутати в Европейския парламент, сочи справка на специализирания сайт на парламента. 

 

Добавена на 24.05.2024 г. в 00:45 ч.