Проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев заминаха за град Кочи за 46-ото Консултативно съвещание на Антарктическия договор


Проф. Христо Пимпирев и Драгомир Матеев заминаха за град Кочи за 46-ото Консултативно съвещание на Антарктическия договор

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и заместник-директорът на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев заминаха днес за Кочи, Индия, където ще се състои 46-тото Консултативно съвещание по Антарктическия договор. На събитието предстои да бъдат обсъдени международно-правни, екологични, научни и туристически въпроси, свързани с управлението на Антарктида. Това съобщиха от Българския антарктически институт.

Оттам припомнят, че България, заедно с още 28 държави, е пълноправен консултативен член.

На предстоящото съвещание ще бъдат разгледани и кандидатурите на Канада и Беларус за получаване на консултативен статус. „Това е важен геополитически въпрос, тъй като преди няколко години на тези две страни беше наложено вето“, отбелязват от Българския антарктически институт.

Членовете на българската делегация имат и множество срещи с представителите на Съвета на мениджърите на националните антарктически програми (COMNAP), Европейския полярен борд (EPB), както с редица дипломати, представляващи своите страни във връзка с бъдещото по-тясно сътрудничество на България с Антарктическите държави от Южна Америка и Азия.

Към българската делегация ще се присъединят Цвети Романска и Саша Райчева от Министерството на външните работи.

Съвещанието ще продължи до края на май тази година.

Добавена на 18.05.2024 г. в 23:00 ч.