Фондация „Биоразнообразие“ набира младежи от 18 до 28 години за природолюбителски лагер в Сакар през май


Фондация „Биоразнообразие“ набира младежи от 18 до 28 години за природолюбителски лагер в Сакар през май

Българската фондация „Биоразнообразие“ набира младежи от 18 до 28 години с интерес към природни науки, екология, туризъм и медии за природолюбителски лагер в Сакар през май, съобщиха от фондацията.

Желаещите могат да се запишат до 7 май, като попълнят формуляр. Лагерът ще се проведе от 24 до 26 май.

Това е поредният лагер за опознаване на природното богатство на Сакар. Два от тях се проведоха през есента на 2022 г. под ръководството на експерти ботаници, зоолози и миколози, а един – през май 2023 г., който беше с фокус поставяне на капково напояване в домашни градини в село Орешник, припомниха от фондацията. 

Тази година участниците в лагера ще се запознаят с интересен планински район, част от Зеления пояс. Ще опознаят местните растения, насекоми, птици, влечуги и земноводни под ръководството на експерти. Ще научат повече за екотуризма и ще могат да заснемат с джипиес туристически маршрути, подходящи за наблюдение на биоразнообразието в региона, обясняват още организаторите.

Младежите ще разберат за ефектите на климатичните промени в Сакар - по-малкото валежи, засушаването през летните месеци и как това влияе върху поминъка на хората, но и върху биоразнообразието.

Участниците ще бъдат избирани на база мотивацията и интересите им. Всеки участник трябва да е готов да популяризира наученото по време на лагера, като изготви видеодневник, фоторазказ, научнопопулярна публикация или друго.

През май 2023 г. доброволци помагаха за решаването на проблема с поливната вода в тополовградското село Орешник. Йорданка Славова от Фондация "Биоразнообразие" посочи пред БТА, че сред целите на събитието са били поставянето на контейнери за събиране на дъждовна вода и изграждането на инсталации за капково напояване на поне 300 квадратни метра, което ще покрие няколко домакинства, както и възстановяване на една от обществените чешми в селото, които са достъпни за жителите.

 

Добавена на 04.04.2024 г. в 14:15 ч.