Не получихме отговор дали Мартин Божанов - Нотариуса е бил сътрудник на МВР, заяви Христо Иванов


Не получихме отговор дали Мартин Божанов - Нотариуса е бил сътрудник на МВР, заяви Христо Иванов

Не получихме отговор дали Мартин Божанов е бил сътрудник на МВР, каза пред журналисти в парламента Христо Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

По-рано днес парламентът изслуша министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов относно Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, който беше убит в края на януари.

Днешното изслушване на министъра на вътрешните работи в оставка отново затвърди нашето становище, че той не може да продължи да изпълнява тази дейност и да бъде част от служебно правителство, което да организира честни избори, коментира Иванов.

Според депутата документите в секретното деловодство са откази да се предостави информация на временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. "Няма нито документално, нито устно получихме отговор на простия въпрос дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР и ако е бил, това било ли е елемент от злоупотреба с този статут, защото това е големият въпрос", добави Христо Иванов.

„Не ни даде отговор за това дали има проверка изрично по това обстоятелство. Всички разбрахме от начина, по който брани тази информация, че този човек е бил сътрудник, защото ако не е бил, предполагам, че щеше да му е по-лесно да каже, че не е бил“, добави Иванов.

Според депутата въпросът е защо Стоянов с такова усилие брани факта, че Нотариуса е бил сътрудник на МВР, какъвто извод Иванов каза, че си прави. „Когато е имало злоупотреба с МВР като част от една схема за търговия с власт, която не знаем колко високо е стигнала, и се отказва на Народното събрание информация за това, това е огромен проблем и такъв човек просто не може да носи отговорността да бъде министър на вътрешните работи“, смята Христо Иванов.

По отношение на правилата за избор на нова комисия за противодействие на корупцията – това се случва шест месеца по-късно, след многократни призиви от наша страна, заяви Христо Иванов по повод внесения вчера в деловодството на парламента от ГЕРБ-СДС и ДПС проект за решение за приемане на правила за дейността на Номинационната комисия и провеждане на процедура по номиниране, разглеждане на кандидатури и избор на членове на Комисия за противодействие на корупцията.

По думите му очевидно е опит да се замете проблемът с това, че България, освен че няма обновени органи, които да разследват корупция, и старите органи се използват за кампанийни акции, сме в риск за следващото плащане по Плана за възстановява и устойчивост. Иванов заяви, че в името на това да бъде получено плащането ще гласуват тези правила, но според него е ясно, че пълноценна процедура, която да доведе до обществено убедителен резултат в тази предизборна ситуация, политически не може да се случи. По думите му ГЕРБ не могат да отговорят на въпроса защо ни изпратиха на избори. 

„Човекът, който без никакво съмнение оркестрира цялата тази кампания, г-н Пеевски, има всякакви качества, но чувството за мярка не е сред тях“, коментира Иванов.

По думите му те са били партньори с ДПС само в необходимите промени в Конституцията. Това, че Пеевски през ГЕРБ получи възможност да се опитва да се намесва в процеса на управление на държавата, беше проблем, който ние констатирахме през цялото време. Опитвахме се по всякакъв начин да противодействаме на него, допълни депутатът и уточни, че когато са стигнали до въпроса за попълване на регулаторите и съдебната власт, е избухнал скандалът и настъпил разривът. Ние отказахме да споделим тази отговорност с него по начина, по който той си представяше, заяви Иванов.

При закрито заседание, взето решение на Народното събрание, да бъде изслушан министъра по конкретен въпрос, той дойде и каза – няма да ви кажа, заяви съпредседателят на парламентарната група на  „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов.  

Той посочи, че Калин Стоянов е казал, че щабът на МВР по време на изборите трябвало да бъде оглавен от главния секретар. Дали не направиха така, че в навечерието на изборите да отстранят точно този главен секретар, попита депутатът. 

Добавена на 04.04.2024 г. в 17:00 ч.