Протестът на работещи в общинското здравеопазване в София остава, каза Росица Палешникова от Медицинска федерация „Подкрепа“


Протестът на работещи в общинското здравеопазване в София остава, каза Росица Палешникова от Медицинска федерация „Подкрепа“

Остава предвиденият за утре следобед протест на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация "Подкрепа" с искания за увеличение на възнагражденията на работещите в сектор „Детско и училищно здравеопазване“ в София. Това каза за БТА Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация „Подкрепа“. От КНСБ също потвърдиха позицията. По-рано днес след среща със синдикалните представители кметът на София Васил Терзиев каза пред журналисти, че частично ще бъдат удовлетворени исканията на протестиращите в общинското здравеопазване.

Протестът остава, защото кметът Терзиев и зам.-кметът Иван Василев не казаха конкретно откъде ще дойдат парите и кога, коментира Палешникова. Ние искаме поне 30%. В момента основната заплата е 1350 лв., добави тя.

Медицинските специалисти, които гледат нашите деца, не са по-малко заслужили от районни кметове и общински съветници или работещите в администрация. Те чакаха достатъчно две години, няма да чакат още една, каза още лидерът на Медицинска федерация „Подкрепа“.  По думите ѝ за детско училище – "самостоятелни ясли, яслени групи в детски градини, детски кухни, комплекси по хранене и т.н."  не са предвидени  увеличения в проектобюджета на общината за 2024 г., който предстои да бъде обсъждан на 28 март. 

Протестът на двете синдикални организации е насрочен за 15:00 ч. пред сградата на Столичната община. Сред обявените други искания са и увеличение на средствата за работно облекло от 450 на 500 лв. годишно и ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до девет брутни месечни възнаграждения. 

Добавена на 25.03.2024 г. в 21:10 ч.