Изложба на ученици от столичното 4-то Основно училище "Проф. Джон Атанасов" и Института по астрономия се открива днес в БАН


Изложба на ученици от столичното 4-то Основно училище "Проф. Джон Атанасов" и Института по астрономия се открива днес в БАН

В Българската академия на науките (БАН) ще бъде открита днес, 29 март, изложба с творби на третокласници и четвъртокласници от 4-то Основно училище (ОУ) "Проф. Джон Атанасов" в София. Откриването ще бъде в Централното фоайе на БАН на пл. "Народно събрание", съобщават от пресцентъра на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (ИА с НАО) към БАН .

Изложбата е съвместна инициатива на училището и Института по астрономия с НАО - БАН, и Българската академия на науките. На събитието ще бъдат показани детски творби - рисунки и макети от конкурса, който се проведе в училището след показването на фотоизложбата "Новият телескоп".

Фотоизложбата "Новият телескоп" беше открита през октомври 2023 г. и съдържаше първите изображения, направени с новия 1,5-метров телескоп в НАО-Рожен от астронома Милен Минев.

Очаква се на събитието да присъстват зам.-председателят на БАН чл.-кор. проф. дтн Стефан Хаджитодоров, директорът на ИА с НАО проф. дн Евгени Семков, както и директорката на 4-то ОУ Таня Груева.

Работите на децата са изключително интересни, добре изработени и изложбата би предизвикала интерес за широк кръг от посетители, допълват от Института по астрономия.

/ЙВЛ

Добавена на 29.03.2024 г. в 07:10 ч.