Депутати коментираха промяната в Конституцията за застъпването на мандатите на два парламента


Депутати коментираха промяната в Конституцията за застъпването на мандатите на два парламента

Представители на парламентарните групи (ПГ) на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) коментираха в кулоарите на парламента чл. 64, ал. 4 от Конституцията, според който 49-ото Народно събрание ще остане действащо до клетвата на 50-ия парламент. Така за периода на застъпване може да се стигне до това депутатите да получават заплати и за двата мандата.

Според мен не е редно да се взимат двойни заплати, заяви пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Настимир Ананиев. Ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея, добави той.

Това е пореден конституционен абсурд, смята лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и добави, че от партията му са заявили това още в дискусиите по промените в Конституцията. „Това го няма никъде по света и отново беше направено за ПП-ДБ“, посочи Костадинов. По думите му сега е моментът те да поемат политическата отговорност, като не се явят на изборите и освободят България от „своето вредно присъствие“.

Запознат съм с това и по-скоро съм изненадан, че вие не сте запознати, каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той припомни, че от партията са казали за проблемите в промените в Конституцията и със служебния премиер, и с двете Народни събрания по едно и също време, „само че тогава медиите бяхте възхитени от това, че се прави някаква конституционна реформа“, добави Йорданов. Той каза, че искрено се надява това да подразни и да вбеси хората, и на изборите да шамаросат виртуално тези, които са направили промените. Според него единият изход е „Конституционният съд най-накрая да се сети, че трябва да работи и да премахне тези малоумни промени в Конституцията“, а другият изход е в следващото Народно събрание да се намерят „достатъчно разумни хора, които да оправят Конституцията“.

 

 

Добавена на 29.03.2024 г. в 14:25 ч.