Преподаватели от Университета в Западна Каролина посетиха Техническия университет в София


Преподаватели от Университета в Западна Каролина посетиха Техническия университет в София

Ректорът на Техническия университет (ТУ) в София проф. д-р инж. Иван Кралов се срещна с представители на САЩ, гостуващи в България по програмата "Еразъм+“, съобщиха от висшето училище. 

Групата на представителите на академичната общност от Университета в Западна Каролина (WCU) бе ръководана от д-р Янджун Ян, която е доцент и ще стане редовен професор на 1 юли 2024 г. Тя работи в училището по инженерство и технологии (SET) към Университета на Западна Каролина и е програмен директор за програмата по електротехника. 

В срещата участва и д-р Гаел Греъм, която е професор в катедрата по история и преподава в WCU от 34 години, и д-р Тарек Кандил. Той се присъединява към WCU като асистент и има повече от 19 години опит в преподаването, като бакалавър, така и на следдипломно ниво, с текущи изследвания и сътрудничество в областта на възобновяемата енергия и защитата на микромрежите. В делегацията участваха и студенти от американския университет.

Проф. Кралов, проф. Лидия Гълъбова - заместник-ректор за "Международна дейност и интеграция", и проф. Ташо Ташев - университетски координатор за програмата "Еразъм+", запознаха гостите с възможностите на Техническия университет в София, с дейностите на Центъра по мехатроника и върхови технологии, с възможността на студентите да се обучават в лаборатории и техника на световно ниво, както и да намерят реализации в най-проспериращите български и световни компании.

Преподавателите и студентите от САЩ останаха впечатлени от учебните планове и специалностите в Техническия университет в София, и потвърдиха желанието си за дългосрочно и бъдещо ползотворно сътрудничество по програмата "Еразъм+", както и за обмен на опит между двата университета. След това гостите разгледаха Националния център по мехатроника и чисти технологии в кампуса "Студентски град". 

Техническият университет в София е член на Европейския технологичен университет EUt+. В него участват Технологичният университет - Троа (Франция), координатор; ТУ-София; Университетът за приложни науки - Дармщат (Германия); Технологичният университет - Дъблин (Ирландия); Техническият университет - Рига (Латвия); Техническият университет - Клуж-Напока (Румъния); Политехническият университет - Картахена (Испания); Кипърският технологичен университет (Кипър); Университетът в Касино и Южен Лацио (Италия).

Добавена на 21.05.2024 г. в 00:40 ч.