Няма нито едно специализирано дружество, което да е насочено към комплексния подход към лечението на карцинома на гърдата, посочиха експерти


Няма нито едно специализирано дружество, което да е насочено към комплексния подход към лечението на карцинома на гърдата, посочиха експерти

Ние анализирахме пейзажа на научните дружества и се оказа, че няма нито едно специализирано дружество, което да е насочено към комплексния подход към лечението на карцинома на гърдата. Това каза началникът на отделение по медицинска онкология и председател на Българско Научно дружество по Имуноонкология доц. д-р Желязко Арабаджиев по време на брифинг относно „Предизвикателствата и постиженията в лечението и профилактиката на карцином на гърдата“, организиран от Институт за изследване лечението на рака на гърдата.

Доктор Арабаджиев посочи, че по тази причина е създадено сдружение, в което да се обединят всички ангажирани с карцинома на гърдата. Тази конференция е първата и единствената лицензирана от Европейското дружество по медицинска онкология, която се провежда в България, добави доцентът. 

Той коментира, че ако допреди 15 години е имало дефицит на лекарства и техники за лечение, в момента има излишък от лекарства, няма ясно разделение кое е по-добре и това предизвиква объркване у експертите. В последните седмици има новости, които са свързани с това по какъв ред и кога да се използват конкретни лекарства в процеса на лечението. Предизвикателството за следващите години ще е да намерим правилното лекарство за всеки един пациент, добави доктор Арабаджиев. 

Експертите коментираха и ваксините за карцинома на гърдата. По думите на доц. Арабаджиев се работи по две направления – едното е терапевтичните ваксини, а другите са профилактичните ваксини. При терапевтичните ваксини резултатите са много впечатляващи, добави доцентът. Той обясни, че с тях се осигурява много дълъг контрол върху заболяването и липсата на поява на нови метастази. Доктор Арабаджиев посочи, че въпреки добрите резултати, сме много далече от практическото приложение на профилактичните ваксини, защото те са още в процес на ранни клинични изгледания. Относно профилактичните ваксини д-р Абаджиев посочи, че ситуацията е по-сложна, защото хората имат недоверие във ваксинирането. 

Като друг проблем, експертите посочиха необходимостта от скрининг и навременна диагностика на карцинома на гърдата. По думите на д-р Калоян Йорданов много често хората се сблъскват с доктори, които не им предлагат необходимите методи за диагностика или правилното лечение. Доктор Йорданов посочи, че ранно откриване и профилактика на карцином на гърдата е от ключово значение за всеки един пациент. 

По време на брифинга присъства и Вероника Пенчева, която е пациент, преминал през лечение от карцином на гърдата преди пет години. Тя сподели, че лечението е много по-напреднало и по време на него тя се е чувствала добре и дори е работила. По думите на Пенчева е изключително важно хората да имат вяра в лекарите.            

Добавена на 07.06.2024 г. в 14:50 ч.