Външните министри на шест държави излязоха с обща декларация по случай 20-ата годишнина от присъединяването си към НАТО


Външните министри на шест държави излязоха с обща декларация по случай 20-ата годишнина от присъединяването си към НАТО

Министрите на външните работи на България, Естония, Литва, Латвия, Румъния и Словения излязоха с обща декларация по случай 20 години от присъединяването си към НАТО, съобщиха от пресцентъра на министерството на външните работи. В текста, подкрепен и от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, се казва, че "за нас, българите, естонците, латвийците, литовците, румънците и словенците, членството в НАТО е гаранция за стабилност и мир". "Ние сме горди да сме членове на най-мощния и успешен военно-политически съюз в света, който продължава да защитава демократичните ценности и сигурността на своите членове", е записано още в документа.

В духа на предстоящата среща на върха във Вашингтон министрите изразяват готовността си да укрепват и адаптират алианса, като подкрепят бъдещото членство на Украйна и продължават да защитават интересите и сигурността на евроатлантическото пространство.

"Ние сме готови да допринесем за укрепването и адаптирането на алианса в преддверието на юбилейната среща на върха във Вашингтон; да продължим да подкрепяме Украйна, чието бъдеще е в НАТО; да гарантираме, че ще направим важна стъпка към присъединяването на Украйна към НАТО; и да продължим с трансформацията на НАТО и защитата на нашите демократични ценности," пишат в декларацията външните министри.

В документа се подчертава и значителният принос на тези държави за укрепването на НАТО през последните години, като се отбелязва важното значение на сътрудничеството със съюзниците за гарантиране на сигурността на Източния фланг на алианса.

Нашите страни остават ангажирани с мисията на НАТО и се ангажират да продължат да допринасят за сигурността и стабилността в региона и по света, са записали министрите на външните работи.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел е в Брюксел, където ще участва в Среща на министрите на външните работи на НАТО днес и утре. Срещата ще бъде председателствана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В рамките на визитата са предвидени двустранни срещи с външните министри на Италия, на Обединеното кралство, на Федерална република Германия и на Франция.

Добавена на 03.04.2024 г. в 15:35 ч.