Тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени в криптата на двореца "Врана" в София


Тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени в криптата на двореца "Врана" в София

В 10:30 часа днес тленните останки на цар Фердинанд I бяха положени в криптата на двореца "Врана" в София, съобщи от Фонд "Цар Борис и Царица Иоанна" Царски дворец "Врана".

Ковчегът беше пренесен на ръце от членове на царското семейство и близки, начело с Кирил и Константин-Асен. Шествието, оглавено от Симеон Сакскобургготски, завърши в криптата на двореца, където след молитва от страна на ставрофорен иконом Николай Георгиев (предстоятел на Митрополитския храм “Св. Неделя“), тялото на покойния цар беше поставено в специално изработения за случая саркофаг от тъмночервен мрамор. 

Тленните останки на цар Фердинанд I бяха пренесени вчера в България 76 години след смъртта му, от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения ВИП на летище София. Ковчегът беше свален и пренесен от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която отпътува към дворец „Врана“. Цар Фердинанд I умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Тленните му останки на първия цар от Третото българско царство досега бяха в криптата на църквата "Св. Августин". В понеделник германският град Кобург се сбогува с известния гражданин с църковна служба.

Добавена на 30.05.2024 г. в 18:10 ч.