Събираме подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май, искаме оставката на зам.-кмета по транспорта, заяви Антон Хекимян


Събираме подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май, искаме оставката на зам.-кмета по транспорта, заяви Антон Хекимян

От днес започваме събирането на подписи за извънредно заседание на Столичния общински съвет, което искаме да се проведе на 23 май. Това каза на брифинг в Столичния общински съвет общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. Повод за брифинга бе вчерашното решение на Административен съд - София-град, който постанови „да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов, във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен”. 

Искаме на извънредното заседание да бъде изслушан кметът Васил Терзиев, неговият екип, районните кметове, заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов, на когото продължаваме да искаме и държим да получим неговата оставка. Призоваваме председателя на Столичния общински съвет да се съобрази с желанието ни, каза Хекимян. Той обясни, че искането за извънредно заседание ще бъде внесено днес. Ще съберем подписи на една трета на представителите на гражданите в Столичния общински съвет, за да може това искане да бъде законно и в рамките на седем дни това заседание да се състои, добави той. 

Мина един месец, откакто получихме обещанието на кмета Васил Терзиев, ако има нова организация на движението, ние да бъдем уведомени като общество и да има широка обществена дискусия. Такава нямаше. Близо един месец продължават и протестите на хората и общественото недоволство, допълни Антон Хекимян. 

Той коментира, че общинските съветници от ГЕРБ-СДС, както и протестиращите граждани, не са срещу изграждането на „велоалеи, бус ленти и реорганизация на движението“, но това трябва да бъде направено законно.

Колегата му Димитър Вучев, член на Комисията по транспорт, допълни, че все още няма публична информация за това колко струва проекта за реорганизация на движението. „Това е важен момент, защото тази власт дойде с всички заявки, че ще има нов модел на управление, всеки разход ще бъде качвам на сайта на общината, цялата информация ще бъде пред гражданите. Къде е информацията за финансовите разчети на този проект?“, попита той. 

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС призова извънредното заседание да се състои, на което кметът на София да докладва пред общинските съветници „мерки и действия за възстановяване на законността в града, както и за даване на гаранции, че няма да има повече действия, които създават напрежение“. 

БТА припомня, че Административен съд София-град се произнесе вчера за въвеждането на новата организация на движението около НДК. По искане на Сдружение с нестопанска цел в обществена полза „Европейски център за транспортни политики” срещу "неоснователните действия на Столична община (СО)" съдът постановява да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от заместник-кмета по транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения.

На брифинг вчера заместник-кметът по транспорта Илиян Павлов заяви, че проектът за новата организация на движение е напълно законен. Той обясни, че проектът е минал през комисията, която гледа такива проекти за организацията на движението в Столичната община. Съгласуван е от "Пътна полиция" и от дирекция „Управление и анализ на трафика“ в Столичната община, така че ние сме си спазили общинската наредба и категорично считаме, че Столичната община изцяло е спазила законовите изисквания за съгласуване на проекта, каза още Илиян Павлов.

Добавена на 17.05.2024 г. в 11:35 ч.