Висшето училище по телекомуникации и пощи и Анкарският университет подписаха Меморандум за сътрудничество


Висшето училище по телекомуникации и пощи и Анкарският университет подписаха Меморандум за сътрудничество

На официална среща във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) ректорът на университета проф. д-р Миглена Темелкова и ректорът на Анкарския университет проф. д-р Недждет Юнювар подписаха Меморандум за сътрудничество между двете образователни институции, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

На срещата присъстваха зам.-ректорът на турския университет проф. д-р Хасан Сердар Йозтюрк, деканите на Факултета по дентална медицина проф. д-р Каан Орхан и на Факултета по комуникации проф. д-р Фатих Кескин; преподаватели от различни факултети на Анкарския университет, първият секретар на посолството на Република Турция в България - Сюмеййе Джерен Йозкан, както и представители на ръководството и академичния състав на ВУТП.

"Висшето училище по телекомуникации и пощи е най-старото специализирано висше училище в България. Първи в страната от 2022 г. започнахме и създаването на интердисциплинарни образователни продукти заедно с други университети. Такива партньорства имаме с Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) в Долна Митрополия и с медицинските университети в Плевен и Пловдив. С медицинските университети създаваме инженери по телемедицина и софтуерно проектиране в медицината, а с ВВВУ "Георги Бенковски“ инженери по комуникационни системи за организация на въздушното движение. Това са ценни кадри за индустрия 4.0, тъй като на пазара на труда в България има дефицит на подобни специалисти“, каза проф. Темелкова при представянето на ВУТП пред турската делегация.

'Бих искал да Ви приветствам и да Ви благодаря за поканата. Ние сме широкопрофилен университет – един от най-старите в Турция с 19 факултета, 15 института, 45 центъра за изследвания и 86 хиляди студенти. И двата университета са с много голямо минало, с голяма история. Надявам се с това споразумение да имаме дългосрочно и ползотворно сътрудничество, особено в областта на изкуствения интелект и биомедицината. Във всяка една област, в която телекомуникациите са застъпени можем да си съдействаме. По този начин ще допринесем за развитието и на двете висши училища“, каза проф. Юнювар при подписването на Меморандума. Той подчерта, че това е само първата стъпка, а най-важното е академичните състави на двата университета да имат общи проекти и общи научни публикации.

Проф. Темелкова също изрази готовността на ВУТП за адекватно на потребностите на двата университета партньорство.

Гостите от Анкарския университет получиха подаръци от ръководството на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Те имаха възможност да разгледат музея на ВУТП с експонати на телекомуникационна съобщителна техника от края на 19-и до началото на 21-ви век, отбелязват от пресцентъра на университета.

БТА припомня, че Висше училище по телекомуникации и пощи, съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Хуауей Технолоджис България, са инициатори на програмата 'Women in Tech – Жените в технологиите“, насочена към жени, които търсят нова работа или преквалификация.

/ЙВЛ

 

Добавена на 30.05.2024 г. в 18:40 ч.