Росица Кирова отказа да води заседанието на парламента, на което се обсъжда законопроектът, свързан със защита на колективните интереси на потребителите


Росица Кирова отказа да води заседанието на парламента, на което се обсъжда законопроектът, свързан със защита на колективните интереси на потребителите

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отказа да води заседанието, на което депутатите обсъждат на второ четене на законопроекта за представителните искове за защита на колективните интереси на потребителите, внесен от Министерския съвет на 13 април 2023, приет на първо гласуване на 29 февруари 2024 г.

Включването на точката в дневния ред беше по предложение на "БСП за България". Обсъждането на законопроекта започна към 11:00 часа, като беше прекъсвано от четири почивки, заседание на председателския съвет, гласуване и прегласуване на предложение на отлагане на обсъждането, което първо беше прието, но после - отхвърлено. От ГЕРБ-СДС пък предложиха прекратяване на заседанието, но искането им беше отхвърлено.

По тази точка аз няма да водя, заяви Кирова, която председателстваше заседанието. Това което се случва в зала, е в резултат на липсата на доклад на правна комисия за второ четене и на тези изключения, които днес направихме в правилника, допускайки тази точка, добави Кирова. Тя посочи, че като изключително толерантна парламентарна група, от ГЕРБ-СДС няма да нарушат правата на опозицията, фиксирани в разпоредби от правилника, и затова ще предложи на Кристиан Вигенин от „БСП за България“ да продължи с воденето на заседанието, а за докладчик на текстовете от законопроекта ще предложи депутат, член на правната комисия, от „БСП за България“.  

Кирова посочи, че може да предложи същото и на Никола Минчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“, които също са подкрепили предложението на левицата заседанието да продължи до изчерпването на точка втора и трета от дневния ред за днес.

Народният представител Надежда Йорданова заяви, че оттегля направените от нея предложения между първо и второ четене по законопроекта. В началото на разглеждането на тази точка, направих изказване за необходимостта от съществени промени в законопроекта. Това, което се случва в залата е "законодателен Франкенщайн", и аз отказвам да се включвам в този процес. Няма смисъл да участвам в създаване на законодателство, което няма да постигне поставените цели. Така че оттеглям своите предложения и в останалата си част няма да подкрепя законопроекта, заяви Надежда Йорданова. 

Преди да отстъпи на Никола Минчев председателското място, Росица Кирова обяви, че всички предложения по законопроекта са оттеглени и остава основният текст на вносителя. След като зае председателското място, Никола Минчев настоя да бъде докладван целия текст на законопроекта по вносител от докладчика от „БСП за България“ Мая Димитрова, която започна да чете текстовете.

 

Добавена на 03.04.2024 г. в 18:10 ч.