Твърденията, разпространени от общински съветници от ПП-ДБ-СС, за семейни връзки и корупция не отговарят на истината, заявиха от "Топлофикация София"


Твърденията, разпространени от общински съветници от ПП-ДБ-СС, за семейни връзки и корупция не отговарят на истината, заявиха от "Топлофикация София"

Категорично не отговарят на истината твърденията, разпространени от общински съветници от "Продължаваме промяната-Демократична България ("Спаси София")" (ПП-ДБ-СС), за участие на цитираните фирми като подизпълнители в обществени поръчки на „Топлофикация София“ ЕАД. Това заявиха от дружеството в позиция, изпратена до медиите. 

Като възложител дружеството възлага изпълнението на различните дейности при стриктно прилагане на разпоредбите на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за прилагането на ЗОП, посочват от дружеството. Оттам допълват, че сключените договори, включително и тези с подизпълнители, се публикуват в профила на купувача на „Топлофикация София“ ЕАД в Информационната система на Агенцията за обществени поръчки.

По думите им в архива на договорите, сключени в периода от 01 януари 2022 г. до 15 април 2024 г., няма обявени подизпълнители съгласно чл. 66 от ЗОП с наименования: „СП Констръкшън“ ЕООД и „Булгаркар рентал енд логистик“ ЕООД. Няма и предоставени договори или други документи за наеманото им. 

От "Топлофикация София" смятат, че е важно да се знае, че по цитираните възлагания в последните месеци е направена проверка от разследващите органи, на които „Топлофикация София“ ЕАД е предоставила цялата необходима информация, допълват те. По думите им, след като бъдат информирани за резултата от проверката, ще предоставят решението и на принципала Столичен общински съвет (СОС).

БТА припомня, че по-рано днес от групата на "Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София" в СОС настояха за оставката на изпълнителния директор на „Топлофикация-София“ Александър Александров. Председателят на групата на ПП-ДБ-СС в СОС Борис Бонев обвини директора на "Топлофикация - София" в злоупотреба за милиони с обществени поръчки. Според Бонев става дума за множество обществени поръчки, които са възлагани от „Топлофикация - София“, печелени са от определени фирми, които впоследствие са превъзлагали дейността на фирми, собственост на жената, с която Александров живее на семейни начала Светлана Пашалийска. 

Добавена на 06.06.2024 г. в 15:35 ч.