Бюлетините от машинно гласуване без печат да бъдат броени като действителни, реши ЦИК


Бюлетините от машинно гласуване без печат да бъдат броени като действителни, реши ЦИК

Взехме решение онези бюлетини от машинно гласуване, на които не е поставен печат, да бъдат броени като действителни и отчитани като такива, каза в Централната избирателна комисия (ЦИК) говорителят ѝ Росица Матева.

Тя припомни, че резултатите от изборите за членове на Европейския парламент трябва да бъдат обявени до края на 12 юни, а имената на 17-те членове - в петък, 14 юни. На 16 юни трябва да обявим поименния състав на българския парламент, посочи Матева.

Относно сайтове, които днес публикуваха резултати, говорителят и заместник-председател на ЦИК каза, че все още не са наложили санкции. Изпратили са предупредителни писма и ще преценят дали в следващите дни ще бъдат наложени санкции.

На брифинг по-рано днес Матева съобщи, че избирателната активност в страната към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89 %, за Народно събрание е 20,44 %. Гласувалите са съответно 1 282 038 и 1 347 573 души, показва сайтът на ЦИК.

БТА припомня кой може да гласува в двата вида избори:

Могат да гласуват на избори за народни представители български гражданин, навършил 18 години към изборния ден, които не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

В изборите за народни представители българските граждани, които отговарят на условията да избират, могат да гласуват във всяка избирателна секция извън територията на България по техен избор, като няма значение дали държавата е членка на Европейския съюз. За тези избори избирателни секции се разкриват извън дипломатическите и консулските представителства на Република България в държавите, които не са членки на Европейския съюз.

Могат да гласуват на избори за членове на Европейския парламент от Република България български граждани, навършили 18 години към изборния ден, живели най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

Граждани на друга държава членка на Европейския съюз могат да гласуват, ако са навършили 18 години към изборния ден, имат статут на продължително или постоянно пребиваващи в Република България, живели най-малко през последните три месеца в страната или в друга държава членка на Европейския съюз, и не са лишен от правото да избират в държавата членка, на която са граждани.

В изборите за членове на Европейския парламент от Република България българските граждани, които отговарят на условията да избират, могат да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция в държава членка на Европейския съюз, по техен избор.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, избирателни секции за изборите за членове на Европейския парламент от Република България се разкриват и гласуването се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на България.

Добавена на 09.06.2024 г. в 23:25 ч.