Решението на съда за връщането на автомобила на Ивайло Цветков преобръща съдебната практика, смята прокурор Николай Николаев


Решението на съда за връщането на автомобила на Ивайло Цветков преобръща съдебната практика, смята прокурор Николай Николаев

Софийска районна прокуратура е изненадана от това решение, тъй като то преобръща съдебната практика. Оценяваме усилията на съда да бъде смел, да утвърждава вътрешното си убеждение, според нас обаче това решение е неправилно, поради тази причина и го протестираме пред Софийски градски съд. Това каза пред медиите прокурор Николай Николаев, говорител на Софийската районна прокуратура във връзка с днешното решение на съда по казуса с Ивайло Цветков – Нойзи.

На 17 ноември м.г. Цветков беше установен да шофира след употреба на алкохол. Кръвната му проба показа 2,52 промила. Пред съда той се призна за виновен и се съгласи с предложените от прокуратурата 10 месеца условно с три години изпитателен срок. Също така шофьорската му книжката беше отнета за година и два месеца. Днес Софийски районен съд взе решение да върне колата на Цветков. Решението подлежи на обжалване и протест.

Прокурор Николаев каза, че сред мотивите на съда е тълкуване на Конституцията и обявяване на част от разпоредба в Наказателния кодекс за противоконституционна. Той добави, че само Конституционният съд има правомощия да обявява закон за противоконституционен.

Николаев потвърди, че гледната точка на съда е, че не би следвало да се съобрази със законова разпоредба, ако прецени, че тя противоречи на Конституцията или Правото на ЕС. Той добави, че прокуратурата не споделя това виждане. 

Добавена на 06.06.2024 г. в 19:25 ч.